ßßß
2kg pomidorów4 cebule5 ząbków czosnku1 papryka5 śliwek suszonych4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowe3 ziarna pieprzu1-2 łyżki octurozmaryn i tymianek u mnie świeżysól, pieprzcukierPomidory naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Ściągnąć skórę, wyciąć zielony ogonek, pokroić na cząstki. Cebule, czosnek, paprykę również pokroić (niedokładnie, bo i tak będą blendowane) i wszystko wrzucić do garnka, dodać śliwki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach i gotować ok. 1h. Po tym czasie wyjąć ziele i liście a całość zmiksować. Gotować dalej do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać zioła, ocet, sól, pieprz i cukier wg własnego smaku. Gorący ketchup nalewać do słoiczków, dokładnie zakręcić. Zapasteryzować – Do dużego garnka wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 15-20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
