ßßß Cookit - przepis na Domowy ketchup

Domowy ketchup

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny domowy ketchup bez żadnych zbędnych "ulepszaczy" i konserwantów. W smaku rzeczywiście jak ketchup, pasuje zarówno do kanapek lub jako gotowy sos do pizzy, na spód lub na wierzch. Z podanych porcji wyszedł mi ponad 1 litr ketchupu. O gęstości decydujemy sami - gotując krócej będzie rzadszy, gotując dłużej będzie gęstszy. A dzięki suszonym śliwkom dodamy mniej cukru.
2kg pomidorów
4 cebule
5 ząbków czosnku
1 papryka
5 śliwek suszonych
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
3 ziarna pieprzu
1-2 łyżki octu
rozmaryn i tymianek u mnie świeży
sól, pieprz
cukier
Pomidory naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Ściągnąć skórę, wyciąć zielony ogonek, pokroić na cząstki. Cebule, czosnek, paprykę również pokroić (niedokładnie, bo i tak będą blendowane) i wszystko wrzucić do garnka, dodać śliwki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach i gotować ok. 1h. Po tym czasie wyjąć ziele i liście a całość zmiksować. Gotować dalej do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać zioła, ocet, sól, pieprz i cukier wg własnego smaku. Gorący ketchup nalewać do słoiczków, dokładnie zakręcić. Zapasteryzować – Do dużego garnka wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 15-20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/08/domowy-ketchup.html