Wykonanie
Dzień dobry!Niedawno obiecałam Wam nowy przepis na
ketchup, a więc dzisiaj jest!
Malinowe pomidory to jedne z najbardziej aromatycznych odmian
pomidorów. Mocno różowe, słodkie, a dodatkowo obecnie bardzo tanie. Ceny wahają się od 2 do 3,50 za kilogram, a pewnie w hurcie znajdziecie je jeszcze taniej. Niestety nie są bardzo wydajne, ponieważ mają dużo
wody, a niewiele miąższu. Więc po odparowaniu nie spodziewajcie się dużej ilości
ketchupu. Małą ilość powinien Wam jednak zrekompensować smak :-). Aby nie zabijać smaku
pomidorów postanowiłam
przyprawy dodać w nieco bardziej oszczędnych ilościach.
Składniki:3 kg
pomidorów malinowych5 ząbków
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek2
liście laurowe50 ml
octu winnegook. 50 g
cukru (w zależności od słodkości
pomidorów)po 1 łyżeczce
pieprzu w ziarnach,
kolendry w ziarnach,
gorczycymały kawałek kory
cynamonu3 ziarna jałowcakilka gałązek świeżego
tymiankusólWykonanie:
Pomidory myjemy, a następnie drobno kroimy.
Czosnek obieramy, rozgniatamy i drobno siekamy, razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w garnku z grubym dnem.
Ketchup przez pierwsze 20 minut gotujemy pod przykryciem, aby
pomidory się rozgotowały i rozpadły, następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy. Kiedy znaczna część
wody odparuje,
ketchup przecieramy na przecieraku lub sitku, przelewamy do czystego garnka i dalej odparowujemy, do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Gotowy
ketchup doprawiamy
solą lub
cukrem jeśli jest taka potrzeba.Gotowy
ketchup przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy na mokro przez 30 minut.Jeśli posiadacie wolnowar można również w nim odparować
ketchup - masę po przetarciu wlewacie do niego i pozostawiacie na noc. Rano
ketchup będzie odparowany, gotowy do zapakowania do słoików :-).
Smacznego!