Wykonanie
Dzień dobry!Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego
ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy?
Pierwsza wersja, to wersja ze
śliwkami, całkiem ciekawa, dość słodka, ale ja takie właśnie lubię.Przygotowywanie
ketchupu jest nieco pracochłonne i czasochłonne, ale warto!Zapraszam!Składniki:1 kg
pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)1 kg
śliwek (dojrzałe, słodkie)8 ząbków
czosnku1 pęczek
tymianku2 gałązki
rozmarynu10 liści
szałwii2 łyżki
oliwy z oliwek2
liście laurowe30 ml
octu jabłkowego120 g
cukru brązowego2 łyżeczki
pieprzu w ziarnach,
ziela angielskiego,
kolendry w ziarnach i
gorczycy2 laski
cynamonu3
goździkisólWykonanie:
Czosnek oraz
zioła rozdrabniamy, wrzucamy na rozgrzaną
oliwę i delikatnie podsmażamy.Z
pomidorów usuwamy szypułki oraz jej nasady, kroimy w kostkę,
śliwki odpestkowujemy i również kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory i
śliwki wrzucamy do garnka z
ziołami, dodajemy
ocet,
cukier i wszystkie pozostałe
przyprawy. Delikatnie solimy.Masę gotujemy w odkrytym garnku, na małym ogniu, aż i
pomidory i
śliwki się rozpadną (może to potrawać do godziny). Co jakiś czas mieszamy. Następnie masę przecieramy przez sito i ponownie wlewamy do garnka i odparowujemy do zadowalającej nas gęstości.Ja lubię gęsty
ketchup, więc odparowywałam dość długo.
Na koniec próbujemy i doprawiamy, jeśli uważamy, że czegoś brakuje.Gotowy, gorący
ketchup wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.Smacznego!