Wykonanie
Vinoteque Food&WineSheraton Sopotul. Powstańców Warszawy 10Sopot (Dom Zdrojowy)
W Winotece znajdziecie szeroki wybór win (oferowanych także na lampki) oraz od niedawna krótką kartę dań opartą na bazie kuchni śródziemnomorskiej i polskiej.Vinoteque Food&Wine zlokalizowana jest w podziemiach historycznej Rotundy, więc jest to miejsce bardzo klimatyczne, również dzięki wystrojowi. Zachowana została tutaj nawet jedna z oryginalnych ścian zbudowana z cegieł.
Winoteka, jako jedyna w Trójmieście posiada unikalne urządzenie Enomatic, które dzięki swojej technologii stwarza możliwość degustacji win bez utraty jakości otwartego już
wina, a co za tym idzie jedne z najlepszych win na świecie można skosztować na lampki.
Na początek kolacji degustacyjnej szef kuchni Krystian Szidel przygotował na ciepło amuse bouche w postaci
koziego sera owiniętego
szynką parmeńską i podanego na fidze z
kiełkami czarnuszki i dwoma musami, w tym jednym z
buraka. Początek zaczął się bardzo obiecująco. Całości dopełniło wyśmienite Prosecco (Col de Salici Valdobiadene Prosecco Superiore Brut 2014). O doborowe
wina podczas naszej kolacji zadbał sommelier hotelu Sheraton Andrzej Strzelecki, który ma niesamowicie bogatą wiedzę na temat win, ale też z wielką przyjemnością się nią dzielił z gośćmi.
Na przystawkę mieliśmy okazję spróbować zestawu Antipasti (40 zł). W tej krótkiej nazwie ukryło się bogactwo przekąsek, czyli. bruschetty z dodatkami w słoikach i na desce (
oliwki, pasta z
oliwek, pesto, pasta z
tuńczyka,
parmezan,
suszone pomidory, pikantna salsa pomidorowa, grillowane warzywa, fenkuł ze
śliwką).
Pozostając w typowo włoskim klimacie zaserwowano nam również pizzę
Parma (28 zł) na cienkim i chrupiącym cieście ze świeżymi dodatkami, jak
pomidory i
bazylia oraz pyszną
mozzarellą.
Do tych smakołyków sommelier dobrał Guerrieri Rizzardi 'Pojega' Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2012 o
wiśniowych aromatach.
Carpaccio z
polędwicy wołowej (40 zł) z
rukolą,
parmezanem,
kaparami oczarowało nas swoją delikatnością, która podkręciła orzechowa w smaku polska
oliwa z rzepaku. Do tego dania dobrano biodynamiczne
wino (w winnicach takich nie stosuje się środków chemicznych, a uprawa, zbieranie
owoców i ich przetwarzanie jest zgodne z kalendarzem biodynamicznym, który pod uwagę bierze np. prądy morskie, odpływy i przypływy)Querciabella Chianti Classico 2012.
Wino to ma ciekawą kwasowość i intensywne aromaty.
W Winotece zupa
cebulową (25 zł), którą podaje się z grzanką
ziołową i
parmezanem, przygotowywana jest oczywiście na
winie. Niesamowicie mnie zaskoczył bogaty smak, tak prostej zupy -
słodycz od karmelizowanej
cebuli, kwasowość od
wina i
ziołowe aromaty na pewno Was również zaskoczą.
Wśród dań głównych do wyboru był
królik duszony w
czerwonym winie (65 zł) z
jabłkami w
tymiankiem i mini gnocchi podany na sosie
demi-glace. Danie to zostało podkreślone wyrazistym
winem Decoy Sonoma County Pinot
Noir 2012.
Dla mnie najpyszniejszym daniem, które na długo pozostanie w pamięci okazał się
halibut z chrupiącą posypką podany na risotto
rakowym z
młodą marchewką i
pomidorową salsą (55 zł). Po prostu istny raj dla kubków
smakowych. Chrupiący wierzch z niezwykle delikatnym i soczystym
mięsem halibuta idealnie zgrał się z kremowym risotto.
Do
ryby zaserwowano intrygujące
białe wino Dog Point 'Section 94' Sauvignon Blanc 2010, które swoją charakterystyczną nutę zawdzięcza leżakowaniu w beczkach przez dobre 18 miesięcy.
Zwieńczeniem kolacji było
trio deserów (25 zł), które przygotowano również z największą dbałością o każdy detal. Na talerzu z kamienia zaserwowano autorskie tiramisu z dodatkiem
wina marsala w filiżance do
exspresso, panna cotta z
konfiturą z
owoców lesnych oraz słodko-słony sernik na bazie
ricotty z karmelizowanymi
orzeszkami pinii.
Do deseru podano
wino, które śni mi się po nocach - Moscato d'Asti 'Vittoria' Rivetto 2013 - cudownie słodkie, pełne aromatów
brzoskwiń, coś cudownego!
Vinoteque czynna jest od godz.18 do 23 - idealna przed lub po romantycznym spacerze po
molo, przed lub po szaleństwie na monciaku, ale także na spotkania ze znajomymi by celebrować dobre
wino i posiłki w dobrych cenach. Prawdziwa uczta zmysłów gwarantowana.