ßßß
Kolejne moje wariactwa z burakami. Jakoś tak do mnie przylgnęły, że nie mogę się od nich odpędzić. Ale dobrze mi z nimi. Przygotowałam talerz pełen pyszności na kolację, buraki, pomidory, mozzarella i balsamico, który uwielbiam. Całość stworzyła pyszne, lekkie danie o bardzo aromatycznej nucie. Możecie podać taką wariację na śniadanie lub spotkanie z przyjaciółką. Smakuje naprawdę rewelacyjnie.Zapraszam :-)Składniki:- 1 duży upieczony lub ugotowany burak- 1 duży pomidor- 4 małe kulki mozzarelli- kilka listków świeżej bazylii- łyżeczka gomasio- 1-2 łyżeczki balsamicoWykonanie:Buraka i pomidora kroimy na grubsze plastry. Mozzarellę kroimy na pół lub w plastry. Na talerzu układamy plastry buraka naprzemiennie z plastrami pomidora, na buraku układamy mozzarellę a na pomidorach kładziemy bazylię. Posypujemy wszystko gomasio i robimy kropki z basamico. Możemy podać takie danie z podpieczoną bagietką.