Wykonanie
<
Mozarella z
pomidorem i domowym pesto z
bazyliiRolada z
wędzonym łososiem >
Czas gotowania od 1.5 do 2h na wolnym ogniu w zależności jak duże są
buraki.Nalezy po 1.5 h nakłuć
buraka czubkiem noża sprawdzając w jakim jest stanie.
Buraki gotować w łupinkach czyli nie obierać ich ze skóry przed gotowaniem, będą smaczniejsze i zachowaja wiecej wartosci odżywczych.
Buraczki myjemy dobrze w wodzie, odcinamy liście ale zostawiamy trochę ogonków.Wkładamy do dużego garnka zalewając je zimną
wodą tak aby zakrywała ona dobrze
buraki ponad ich stan.
Buraki gotujemy w wodzie, której nie solimy gdyż stracą na swoim smaku.(tu są różne opinie, jedni uważają że należy solić
wodę, inni że nie należy, ja nigdy nie
solę, zawsze jednak dodaję do nich
octu i
cukru , używam
buraków podłużnych bo takie są dla mnie najlepsze)Doprowadzamy
wodę do wrzenia po czym zmniejszamy ogień na wolny ( lub moc kuchenki elektrycznej na małą)Najsmaczniejsze
buraki to spłaszczone o podłużnym kształcie, niestety ciężko takie
buraki u nas dostać, przynajmniej ja mam problem takie tu kupić.Aby
buraki nie straciły swojego pięknego koloru, dodajmy do ich gotowania trochę
octu lub sok z wyciśniętej 1
cytryny. Można też dodać trochę
cukru, nie będą miały piaskowego posmaku. Wszystko zależy też od odmiany
buraków.
Buraki studzimy i obieramy ze skórki jeszcze ciepłe, wtedy skórka bardzo ładnie odchodzi od
buraka.Pieczenie
buraków:Pieczone
buraki sa moim ulubionym sposobem, według mnie są dużo smaczniejsze niż te gotowane, możemy upiec je w piekarniku.Do wielu przepisów na sałatki z dodatkiem
buraków czy tez kremy z
buraka lepiej jest je upiec niż ugotować gdyż maja głębszy smak.Aby upiec
buraki należy je uprzednio porządnie umyć
woda,nie obierać ze skóry, zawinąć każdego
buraka w folie aluminiowa i piec w nagrzanym piekarniku o temp. 180c przez ok 2 h.Po ok 1.5 h pieczenia sprawdzić stan ich miękkości, wbijając czubek
ostrego noża przez folię.Możemy też
buraki włożyć do żaroodpornego naczynia bez owijania
buraków folią aluminiową.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Mozarella z
pomidorem i domowym pesto z
bazyliiRolada z
wędzonym łososiem >