ßßß Cookit - przepis na Gotowanie buraków

Gotowanie buraków

nazwa

Wykonanie

< Mozarella z pomidorem i domowym pesto z bazylii
Rolada z wędzonym łososiem >
Czas gotowania od 1.5 do 2h na wolnym ogniu w zależności jak duże są buraki.
Nalezy po 1.5 h nakłuć buraka czubkiem noża sprawdzając w jakim jest stanie.
Buraki gotować w łupinkach czyli nie obierać ich ze skóry przed gotowaniem, będą smaczniejsze i zachowaja wiecej wartosci odżywczych.
Buraczki myjemy dobrze w wodzie, odcinamy liście ale zostawiamy trochę ogonków.
Wkładamy do dużego garnka zalewając je zimną wodą tak aby zakrywała ona dobrze buraki ponad ich stan.
Buraki gotujemy w wodzie, której nie solimy gdyż stracą na swoim smaku.
(tu są różne opinie, jedni uważają że należy solić wodę, inni że nie należy, ja nigdy nie solę, zawsze jednak dodaję do nich octu i cukru , używam buraków podłużnych bo takie są dla mnie najlepsze)
Doprowadzamy wodę do wrzenia po czym zmniejszamy ogień na wolny ( lub moc kuchenki elektrycznej na małą)
Najsmaczniejsze buraki to spłaszczone o podłużnym kształcie, niestety ciężko takie buraki u nas dostać, przynajmniej ja mam problem takie tu kupić.
Aby buraki nie straciły swojego pięknego koloru, dodajmy do ich gotowania trochę octu lub sok z wyciśniętej 1 cytryny. Można też dodać trochę cukru, nie będą miały piaskowego posmaku. Wszystko zależy też od odmiany buraków.
Buraki studzimy i obieramy ze skórki jeszcze ciepłe, wtedy skórka bardzo ładnie odchodzi od buraka.
Pieczenie buraków:
Pieczone buraki sa moim ulubionym sposobem, według mnie są dużo smaczniejsze niż te gotowane, możemy upiec je w piekarniku.
Do wielu przepisów na sałatki z dodatkiem buraków czy tez kremy z buraka lepiej jest je upiec niż ugotować gdyż maja głębszy smak.
Aby upiec buraki należy je uprzednio porządnie umyć woda,nie obierać ze skóry, zawinąć każdego buraka w folie aluminiowa i piec w nagrzanym piekarniku o temp. 180c przez ok 2 h.Po ok 1.5 h pieczenia sprawdzić stan ich miękkości, wbijając czubek ostrego noża przez folię.
Możemy też buraki włożyć do żaroodpornego naczynia bez owijania buraków folią aluminiową.
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Mozarella z pomidorem i domowym pesto z bazylii
Rolada z wędzonym łososiem >
Źródło:http://panikucharka.pl/przetwory/gotowanie-pieczenie-burakow