Wykonanie
Od dłuższego czasu miałam ochotę na zupę . Nie chodziło jednak o klasykę (
ogórkową,
pomidorową czy
grochową), ale o coś lekko
ostrego i bardzo aromatycznego. Wczoraj ugotowałam danie z dodatkiem
kurczaka,
papryki,
marchwi,
cebuli, słodkiej
kukurydzy oraz magicznego składnika, jakim jest
pigwa . Bez niej zupa ta nie miałaby delikatnego kwaskowatego smaku, który świetnie przełamuje
słodycz kukurydzy. Koniecznie trzeba ją podawać z grzankami z
białego pieczywa z
masłem czosnkowym i
kminem rzymskim. Jak dla mnie idealne zestawienie na chłodne wieczory.mała
pierś z kurczaka150 g słodkiej
kukurydzy1300 ml
wody2 średnie marchwie2 średnie
cebule1 duża
papryka2 ząbki
czosnku1
pigwa (wielkości
jabłka)
sól,
pieprz,
tymianek,
oreganoPierś kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do głębokiego garnka. Dodajemy trochę
oliwy i smażymy aż się zarumieni. Dorzucamy posiekany
czosnek i
cebulę. Smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Następnie zalewamy
mięso wodą, po czym wrzucamy pokrojoną w plasterki
marchew i
pigwę oraz pokrojoną w kostkę
paprykę. Gotujemy przez 40 minut, około 10 minut przed końcem doprawiamy. Podajemy z grzankami.