Wykonanie
Składniki2
piersi z kurczaka1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis1 duża
marchew1 duża
cebula2
czerwone papryki250 g
świeżego szpinakusól3 łyżki
oleju3 łyżki jasnego
sosu sojowego3
torebki ryżuCzas przygotowania: 20 minNie wiecie, co zrobić na szybko na obiad lub kolację? Proponuję dzisiejsze dzieło chwili – czasu zajmuje naprawdę niewiele, a cieszy oko i jest całkiem smaczne. Takie połączenie węgiersko-chińskie, ale
czemu nie poeksperymentować? :)Kroję
piersi z kurczaka na kostkę, dodaję do niego
przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis (jeśli nie macie, to w składnikach jest
sól,
czosnek,
słodka papryka). Dałam tylko łyżeczkę (kopiastą), ponieważ to samo danie miało jeść dziecko, ale zdecydowanie można dodać jej więcej. Odstawiam na jakiś czas, żeby
mięso przeszło
przyprawą.Wrzucam
ryż do gotującej się osolonej
wody i gotuję według czasu podanego na opakowaniu.
Marchew obieram i kroję na słupki,
paprykę (wyjątkowo obrałam, ale nie ma takiej konieczności) kroję na paseczki, a
cebulę w piórka. Smażę osolone warzywa na
oleju – 2 łyżki powinny wystarczyć. Można patelnie nakryć pokrywką, szybciej wszystko powinno się podsmażyć. Na drugiej patelni (chyba, że macie ogromną, to można na jednej) podsmażam
kurczaka –
daję tylko 1 łyżkę
oleju. Czasami z
mięsa wycieka sporo
soków, wtedy warto je odparować.Dodaję
kurczaka do warzyw, wsypuję ugotowany
ryż i doprawiam
sosem sojowym.
Na sam koniec dodaję opłukany
szpinak. Żeby nie stracił swojego świeżego wyglądu, praktycznie zaraz po wymieszaniu z resztą składników, zdejmuję patelnię z kuchenki i nakładam danie na talerze. Podana ilość składników powinna wystarczyć dla czterech osób. Smacznego!
Podobne przepisy
Kurczak w
sosie słodko-kwaśnymRyba z warzywami
Faszerowany
kabaczekKurczak z
kaszką kuskusPilaw