Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny i zdrowy obiad. Zrobiłam
kurczaka z mieszanką chińską i
ryżem. Dzięki uprzejmości firmy Iglotex wypróbowałam ich pyszną mieszankę chińską, pełną smakowitych warzyw.
Kurczaka usmażyłam na
oleju ryżowym, który dostałam do testowania od firmy Oleofarm .
Olej ryżowy otrzymywany jest z
otrąb ryżowych, świetnie nadaje się do smażenia, ponieważ w małym stopniu wchłaniany jest przez potrawy. Można także go używać na zimno jako dodatek do sałatek, surówek lub dressingów. I tak wyszło zdrowe i smaczne danie, które smakowało całej rodzince.Zachęcam do spróbowania :-)Składniki:- 1 pojedynczy
filet z kurczaka- opakowanie mieszanki chińskiej Iglotex- 2 opakowania
ryżu-
sól i
pieprz- 1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka- 1 łyżeczka
sosu sojowego ciemnego- 1 łyżka
oleju ryżowego do smażenie OleofarmWykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy
przyprawą do kurczaka, podsmażamy na
oleju ryżowym. Następnie dodajemy mieszankę chińską i zalewamy wszystko szklanką
wody, dusimy pod przykryciem 20 minut. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
sos sojowy.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerzach ( porcje na 3 talerze ) rozkładamy
ryż tworząc koło a w środku wykładamy
kurczaka z mieszanką chińską.Smacznego :-)