Wykonanie
Składniki0,5 kg
wołowiny1 łyżka
oleju1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1
papryczka chili lub 1 łyżeczka
chili w proszku0,5-1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego
kminku1 łyżeczka
oregano1 duża
czerwona papryka1 puszka
pomidorów krojonych, bez skórki2 puszki
czerwonej fasoli kidneyodrobina ulubionego
sera do posypaniaCzas przygotowania: 35-40 minDawno w mojej kuchni nie było nic naprawdę
ostrego (pomijając noże). Tak więc dziś wyparzam sobie wnętrzności :)
Chili con carne, czyli moja wersja gęstej i naprawdę pikantnej zupy.
Mielę wołowinę, siekam
cebulę i rozgniatam
czosnek. Na patelnię wlewam łyżkę
oleju, wrzucam wymienione składniki i podsmażam, mieszając od czasu do czasu, aż
cebula się zeszkli nieco, a
mięso zmieni kolor na ładny brąz – mniej więcej 7-8 minut.Siekam
papryczkę chili (uwaga, bo sok lubi wejść w interakcję ze skórą, a piecze okrutnie, więc siekajcie ostrożnie). Kroję w drobną kosteczkę
czerwoną paprykę. Wrzucam je obie na patelnię. Dodaję
sól,
kminek,
oregano,
pomidory i duszę wszystko pod przykryciem jakieś 20 minut.W końcu dodaję
fasolę i duszę całość jeszcze maksymalnie 5 minut. Potrawa jest gotowa, jeszcze odrobina
sera, kromka
chleba i można wcinać. Jeśli lubicie jeszcze ostrzejsze jedzenie, testujcie różne ilości
chili :) Smacznego!
Podobne przepisySalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąKurczak z tagliatelle na szybko
Faszerowany
kabaczekPieczone
żeberkaPenne z sosem mięsnym