ßßß
Składniki0,5 kg wołowiny1 łyżka oleju1 duża cebula3 ząbki czosnku1 papryczka chili lub 1 łyżeczka chili w proszku0,5-1 łyżeczka soli1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka oregano1 duża czerwona papryka1 puszka pomidorów krojonych, bez skórki2 puszki czerwonej fasoli kidneyodrobina ulubionego sera do posypaniaCzas przygotowania: 35-40 minDawno w mojej kuchni nie było nic naprawdę ostrego (pomijając noże). Tak więc dziś wyparzam sobie wnętrzności :) Chili con carne, czyli moja wersja gęstej i naprawdę pikantnej zupy.Mielę wołowinę, siekam cebulę i rozgniatam czosnek. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, wrzucam wymienione składniki i podsmażam, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli nieco, a mięso zmieni kolor na ładny brąz – mniej więcej 7-8 minut.Siekam papryczkę chili (uwaga, bo sok lubi wejść w interakcję ze skórą, a piecze okrutnie, więc siekajcie ostrożnie). Kroję w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Wrzucam je obie na patelnię. Dodaję sól, kminek, oregano, pomidory i duszę wszystko pod przykryciem jakieś 20 minut.W końcu dodaję fasolę i duszę całość jeszcze maksymalnie 5 minut. Potrawa jest gotowa, jeszcze odrobina sera, kromka chleba i można wcinać. Jeśli lubicie jeszcze ostrzejsze jedzenie, testujcie różne ilości chili :) Smacznego!
Podobne przepisySalsa paprykowa ze smażoną cukiniąKurczak z tagliatelle na szybko
Faszerowany kabaczek
Pieczone żeberkaPenne z sosem mięsnym