Wykonanie
Przygotowałam dzisiaj dla Was
chili con carne. W kwestii pochodzenia tego dania jest wiele niejasności, jedni mówią, że meksykańskie, drudzy, że teksańskie. Ale na pewno jest to danie pogranicza meksykańsko-teksańskiegoTeksas był zresztą stanem hiszpańsko-meksykańskim
Moja wersja jest mało ostra, dlatego że jedliśmy ją z babciami mojego
mężaAle Wy możecie dorzucić tyle
chili, ile tylko chcecieWzorowałam się na TYM przepisie.Swoje wersje tego dania przygotowali również:
Maggie – W pewnej kuchni na Wyspach…Michał – Paszczak gotujePela – Zapiski kuchenne PeliWiera – Jedz mnieMirabelka – Mirabelkowy blogPanna Malwinna – Filozofia smaku
Magda – Obados na obiadosPluskotka – Rodzinka od kuchniSkładniki dla 6 osób:800 g
wołowiny mielonej2
cebule4 ząbki
czosnku1
papryka czerwona1
papryka żółta2 puszki
fasoli czerwonej1 puszka
pomidorów krojonych0,5 l
bulionu wołowego1/2 łyżeczka
chili (zalecam więcej)1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
kminu rzymskiego2 łyżki
oleju roślinnego1. Pokroić w kostkę
cebulę i
papryki.
Czosnek drobno posiekać.2. Na rozgrzanym
oleju podsmażyć
mięso wołowe.3. Po 5 minutach smażenia dodać
czosnek,
cebulę,
paprykę. Smażyć kolejne 5 minut.4. Dodać
bulion wołowy i
pomidory oraz
przyprawy. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 20 minut.
5. Pod koniec dodać
fasolę.6. Podawać z tortillą lub
ryżem. Z lekką
sałatką – u mnie z
młodej kapusty (jutro znajdziecie przepis na blogu).