Wykonanie

Składniki300 g
mąki200 g
masła200 g
cukru pudru4
jajka1 łyżka
cukru waniliowego10 g
proszku do pieczeniaopcjonalnie:
śliwki lub
banany i 2 łyżki
brązowego cukru lub
powidła śliwkowe i 2-3 kieliszki
spirytusu bądź
rumuCzas przygotowania: 10 min plus 60 min pieczenieTo jedno z prostszych ciast, jakie piekłam. Idealne dla osób, które rozpoczynają swoją zabawę z pieczeniem. Przygotowanie jest proste, ciasto pyszne. Warto zrobić je w dniu, w którym będzie jedzone. Jeśli ma być na następny dzień, zabezpieczamy je folią aluminiową, aby nie wysychało. Do pieczenia przyda się keksówka.
Cukier puder ucieram z
jajkami. Żeby uzyskać jednolitą konsystencję, używam blendera z trzepaczką. Ucieram to w wysokim naczyniu, a jeśli akurat nie mam do dyspozycji, zabezpieczam miskę z góry folią spożywczą. Nie cierpię, jak mi się robi cukrowa chmura przed nosem ;)Wlewam stopione
masło –
masło nie powinno wrzeć, ani się rumienić. Dodaję
cukier waniliowy,
mąkę,
proszek do pieczenia i jeszcze odrobinę mieszam, aby wszystkie składniki się połączyły.Istnieją dwie szkoły pieczenia – wysmarowana blacha lub wyłożona papierem. W większości przypadków wybieram papier do pieczenia. Korzystam z
Jana Niezbędnego. Dość gruby i silikonowany z obu stron, więc nic do niego nie przywiera. Dodatkowo można nim przekładać produkty, które wymagają mrożenia.Zatem wykładam keksówkę papierem, przekładam do niej ciasto. Jeśli ma być z
owocami, myję je i kroję na cząstki – byle nie za małe. Jeśli to
śliwki, kroję na połówki, jeśli
banany, na plastry o grubości około 1 cm. Wykładam
owoce i posypuję dwiema łyżkami
brązowego cukru, który się ładnie skarmelizuje. Jeżeli ciasto będzie przekładane, nic już z nim nie robię, tylko wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy, po wystygnięciu ciasto powinno bez problemu odejść od papieru.Jeśli akurat nie mam
owoców, a tak było w przypadku ciasta na zdjęciach, kroję je na dwie lub trzy części. Mieszam powidła z
alkoholem i smaruję dwie dolne części. Składam to w całość – warto czymś na 5 minut przyłożyć, żeby związały się razem, ale konieczności nie ma.Ciasto ma w środku śliczny, jasny kolor. Tym razem piekłam dwa i do drugiego dałam dodatkowo łyżkę
kakao. Dzięki temu ciasta wyglądały na zupełnie inne. Jedno zostało przełożone
porzeczkami, a drugie
wiśniami. Dzięki temu zarówno pod względem kolorystycznym, jak i
smakowym wyglądały na zupełnie inne wypieki. Zmiana niewielka, ale bardzo efektowna.Ci, którzy lubią ozdobniki, mogą jeszcze udekorować ciasto polewą. Proponuję jednak niedużą ilość. Ciasto samo w sobie jest dość słodkie i nie ma potrzeby dokładać jeszcze większej ilości
cukru. A jak ktoś lubi zwykły
biszkopt, to spokojnie można zrezygnować z
owoców i przekładania, i zjeść ciasto z
kawą lub
herbatą.Ciasto
banalne w wykonaniu, ale znika równie szybko, jak się je piecze.Podobne przepisy
Tarta z
poziomkami i
galaretką
Ciasto ucierane ze
śliwkami – 2 tortownice 22 cm

Superkrucha szarlotka
Tarta z prażonymi
jabłkami
Szarlotka z kruszonką