Wykonanie
Wystraszyłam się, że nie wyjdzie. Trochę racji miałam ale tylko od strony estetycznej. Smak obłędny! Połączenie kruchego ciasta, kajmaku i
bananów mogę uznać za najlepsze.Ale mam złote rady, żeby
tarta wyszła nawet pod względem estetycznym bardzo ładnie i 'zwięźle'.

Składniki:kruche ciasto:- 180g
mąki- 100g
masła- 1
jajko- pół lyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru- 1 łyżeczka
cukru waniliowego+- masa kajmakowa (użyłam pierwszy raz gotowej co było podstawowym błędem, dlatego polecam pusze
mleka skondensowanego słodzonego)- 3 małe
bananyPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
cukry,
jajko i pokrojone na kawałki
masło. Rozcieramy całość widelcem lub łyżką a następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania plastycznej kuli. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać je
mąką, jednak pamiętamy, że ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo. Tak powstałą kulkę wkładamy do lodówki na 30 min. Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim silikonową formę (lub zwykłą wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą). Pieczemy 20 min w 190 stopniach.Masę kajmakową lepiej przygotować samodzielnie gotując puszkę
mleka skondensowanego słodzonego przez 3h (wtedy konsystencja nie będzie się rozlewała i będzie odpowiednio zwięzła) ja użyłam gotowej masy, która nie nadawała się do tej tarty. Gdy mamy już przygotowaną masę i ostudzony spód, wylewamy ją na ciasto i układamy na niej pokrojone plasterki
bananów.
tarta ląduje na jakiś czas do lodówki.



(zdjęcie zrobione wieczorem przy innym świetle stąd różnica)Smacznego :)