ßßß
Składniki300 g mąki200 g masła200 g cukru pudru4 jajka1 łyżka cukru waniliowego10 g proszku do pieczenia800 g śliwekCzas przygotowania: 10 min plus 60 min pieczenieGorąca niedziela. Pewnie jedna z ostatnich w tym roku. Myślałam, że od rana będę się pluskała w wodzie, ale moja rodzina ostatnio dba, żebym się nie nudziła. To ktoś kupi ser, to paprykę albo śliwki. I trzeba coś z tego zrobić :) Tak więc zapraszam na dzisiejszy wypiek.Niedawno było ciasto ze śliwkami. To, które robiłam dzisiaj, jest zdecydowanie łatwiejsze. Skorzystałam z tego przepisu . Ale zamiast topić masło, wyciągnęłam je rano z lodówki, żeby zmiękło i takie dodałam do ciasta. W skrócie: miksuję jaja z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodaję masło i dalej miksuję. Następnie wsypuję do masy mąkę i proszek do pieczenia. Chwila mieszania i przekładam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dzisiaj użyłam tortownicy o średnicy około 28 cm, żeby zmieścić jak najwięcej owoców.Śliwki myję, dryluję i kładę połówki skórką w dół. Ciasto wjeżdża do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na godzinę.Uwielbiam ten przepis za jego prostotę. Jeśli więc nie macie zbyt dużo czasu, a goście stoją już za drzwiami, śmiało skorzystajcie z tego przepisu. Smacznego!

Podobne przepisy
Dwukolorowa babka
Babeczki ucierane
Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkamiCiasto ucierane z jabłkami i rodzynkami
Ciasto ucierane ze śliwkami – 2 tortownice 22 cm