Wykonanie
Składniki
żeberka:
żeberka wieprzowesólpieprzpapryka słodka w proszku
kmineksurówka:1 biała
rzodkiew1
seler naciowy4
pomidory0,5 główki
kapusty pekińskiej1 pęczek
koperku1
porsólpieprz3-4 łyżki
oliwy (lub
oleju)opcjonalnie:
sok z cytrynyżurawina:1 kg
suszonej żurawiny1 kg
cukru żelującego1 l
wody1
galaretka owocowa (czerwona)Czas przygotowania: 15-20 min plus 90 min pieczenieZima w końcu przyszła. I jak tu nie zjeść
żeberek w taką pogodę? :) Dzisiaj zapraszam na pieczone
żeberka z surówką i
żurawiną.
Żurawina zrobiona kilka dni temu, ale też załączam przepis.Zacznijmy od
żurawiny – ta, którą można kupić w słoiczkach, starcza na niezbyt długo i jest piekielnie
droga. Proponuję więc zrobić własną.
Suszoną żurawinę zagotowuję w wodzie z
cukrem żelującym, dodaję dla koloru
galaretkę owocową i przelewam do niewielkich słoików. Zakręcam,
póki wszystko jest gorące. Dzięki temu nie trzeba już nic pasteryzować. Po wystygnięciu
daję w chłodne miejsce i mam jak znalazł do obiadu.
Żeberka kroję na zgrabne porcje, oprószam
solą,
pieprzem,
papryką i posypuję
kminkiem. Zostawiam na jakąś godzinkę, żeby przeszły
przyprawami. Następnie w naczyniu żaroodpornym wstawiam do piekarnika (160-170 st. C) na około 1,5 godziny. Nie trzeba dawać żadnego tłuszczu, bo same w sobie mają dość. I tyle roboty z
żeberkami ;)Surówka – obieram białą
rzodkiew i kroję na plasterki. Do tego
seler naciowy (jeśli nie lubicie jego
ostrego smaku,
dajcie mniej), sparzone pokrojone i odcedzone
pomidory,
kapusta pekińska pokrojone drobno i posiekany
koperek. Kroję drobno białą część
pora i też dodaję do pozostałych składników. Trochę
soli i
pieprzu, ewentualnie parę kropel
soku z cytryny.Pomimo wielu składników, całe danie jest niezwykle proste, ale przy tym bardzo aromatyczne. Zdecydowanie je polecam. Smacznego! :)
Podobne przepisy
Naleśniki z
mięsemRozgrzewająco –
chili con carne
Schab duszony z
pietruszkąPenne z sosem mięsnym
Zupa koperkowa z
cielęciną