ßßß Cookit - przepis na Pieczone żeberka

Pieczone żeberka

nazwa

Wykonanie

Składniki
żeberka:
żeberka wieprzowe
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
kminek
surówka:
1 biała rzodkiew
1 seler naciowy
4 pomidory
0,5 główki kapusty pekińskiej
1 pęczek koperku
1 por
sól
pieprz
3-4 łyżki oliwy (lub oleju)
opcjonalnie: sok z cytryny
żurawina:
1 kg suszonej żurawiny
1 kg cukru żelującego
1 l wody
1 galaretka owocowa (czerwona)
Czas przygotowania: 15-20 min plus 90 min pieczenie
Zima w końcu przyszła. I jak tu nie zjeść żeberek w taką pogodę? :) Dzisiaj zapraszam na pieczone żeberka z surówką i żurawiną. Żurawina zrobiona kilka dni temu, ale też załączam przepis.
Zacznijmy od żurawiny – ta, którą można kupić w słoiczkach, starcza na niezbyt długo i jest piekielnie droga. Proponuję więc zrobić własną. Suszoną żurawinę zagotowuję w wodzie z cukrem żelującym, dodaję dla koloru galaretkę owocową i przelewam do niewielkich słoików. Zakręcam, póki wszystko jest gorące. Dzięki temu nie trzeba już nic pasteryzować. Po wystygnięciu daję w chłodne miejsce i mam jak znalazł do obiadu.
Żeberka kroję na zgrabne porcje, oprószam solą, pieprzem, papryką i posypuję kminkiem. Zostawiam na jakąś godzinkę, żeby przeszły przyprawami. Następnie w naczyniu żaroodpornym wstawiam do piekarnika (160-170 st. C) na około 1,5 godziny. Nie trzeba dawać żadnego tłuszczu, bo same w sobie mają dość. I tyle roboty z żeberkami ;)
Surówka – obieram białą rzodkiew i kroję na plasterki. Do tego seler naciowy (jeśli nie lubicie jego ostrego smaku, dajcie mniej), sparzone pokrojone i odcedzone pomidory, kapusta pekińska pokrojone drobno i posiekany koperek. Kroję drobno białą część pora i też dodaję do pozostałych składników. Trochę soli i pieprzu, ewentualnie parę kropel soku z cytryny.
Pomimo wielu składników, całe danie jest niezwykle proste, ale przy tym bardzo aromatyczne. Zdecydowanie je polecam. Smacznego! :)
Podobne przepisy
Naleśniki z mięsem
Rozgrzewająco – chili con carne
Schab duszony z pietruszką
Penne z sosem mięsnym
Zupa koperkowa z cielęciną
Źródło:http://www.gryzz.pl/pieczone-zeberka