ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Mama bardzo często ją dla nas robiła, jeszcze kiedy byliśmy dziećmi. Teraz to jedna z najtańszych i najczęściej robionych surówek.
1/2 główki średniej kapusty pekińskiej
2 średnie pomidory
1 mała cebulka
garść posiekanego koperku
opcjonalnie rzodkiewka do smaku
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
1/2 łyżki octu (jabłkowy, winny) lub soku z cytryny
Kapustę posiekać. Dodać do niej sól, wymieszać i zagnieść ręką. Odstawić na 10-15 minut.
Pomidory można sparzyć i obrać, lecz świeże, sezonowe, najlepiej zostawić w skórce. Umyć je i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jeśli zdecydowaliście się na rzodkiewkę, najlepiej zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do kapusty.
Z pozostałych składników wymieszać sos, zalać nim warzywa, wszystko razem połączyć, doprawić do smaku. Można podawać od razu.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2013/11/surowka-z-kapusty-pekinskiej-z.html