Wykonanie
Mama bardzo często ją dla nas robiła, jeszcze kiedy byliśmy dziećmi. Teraz to jedna z najtańszych i najczęściej robionych surówek.
1/2 główki średniej
kapusty pekińskiej2 średnie
pomidory1 mała
cebulkagarść posiekanego
koperkuopcjonalnie
rzodkiewka do smaku1 płaska łyżeczka
soliszczypta
pieprzuszczypta
cukru3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej1/2 łyżki
octu (
jabłkowy,
winny) lub
soku z cytrynyKapustę posiekać. Dodać do niej
sól, wymieszać i zagnieść ręką. Odstawić na 10-15 minut.
Pomidory można sparzyć i obrać, lecz świeże, sezonowe, najlepiej zostawić w skórce. Umyć je i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Jeśli zdecydowaliście się na
rzodkiewkę, najlepiej zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do
kapusty.Z pozostałych składników wymieszać sos, zalać nim warzywa, wszystko razem połączyć, doprawić do smaku. Można podawać od razu.