ßßß
Składniki2 kg solonych śledzi3 średnie marchwie3 cebule1 pęczek koperkuzalewa:1,75 l wody0,25 l białego octu winnegoopcjonalnie 2 łyżki soli (jeśli wymoczycie śledzie za bardzo)6 łyżek cukru5 ziaren pieprzu5 ziaren ziela angielskiego10 ziaren kolendrygorczyca (ile mi się sypnie, lubię, więc daję sporo)Czas przygotowania: 5-6 godz. moczenie śledzi plus 15 min konkretówPrzepis na: Marynowany śledźChodzi za mną śledź. A że zbliża sie Wigilia, to się zmobilizowałam i dzisiaj go ujarzmiłam.Przepis prosty, wykonanie dość szybkie. Solone śledzie daję do zimnej wody i płuczę co jakąś godzinę, żeby ta sól trochę z nich wyszła. Dobrze, żeby moczyły się chociaż 5-6 godzin.W tym czasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy i odstawiam, żeby sobie wystygła.Obieram marchew i kroję na dość grube plasterki, cebulę kroję w pióra, a gałązki koperku odrywam od łodyżek. Następnie układam warstwami śledzie pokrojone na 3-4 cm kawałki, marchew, cebulę, koper. I tak do wyczerpania składników.Zalewa jest już zimna, więc wlewam ją do słoja. Zakręcam słój i odstawiam na kilka dni w chłodne miejsce. Na Wigilię śledź będzie jak znalazł :) Smacznego!
Podobne przepisy
Zielona sałatka zimowa
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Marynowane śledzie w śmietanie
Sałatka z cukinii i marchwi
Piernik przekładany powidłem śliwkowym