ßßß
Składniki :6 ziemniaków średniej wielkości ( tak po 2 na osobę )1 słoik marynowanych płatów śledziowych ( lub solonych jeśli wolicie słone -nie kwaskowe ,chociaż ja preferuję z marynowanymi 😉 )1 duża cebula1 opakowanie 400 ml śmietany bio – gęstej1 płaska łyżeczka cukrusól, pieprz do smaku ( jeśli używacie śledzi solonych – nie ma potrzeby dosalania potrawy )koperek do posypania
Cebulkę kroimy drobniutko , jak tylko się da . Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w kawałki – paski lub kwadraty średniej wielkości -dodajemy do cebuli . Wzbogacamy śmietaną , cukrem , solą i porządną ilością pieprzu , najlepiej świeżo mielonego . Odstawiamy do przegryzienia na godzinkę . Ziemniaki , czyli nasze pulki , dokładnie myjemy , nie obieramy i gotujemy takie umundurowane około 15 minut , ale tak naprawdę zależy to od ich wielkości i odmiany ( niektóre gotują się szybciej ) , więc radzę po prostu nakłuć widelcem co jakiś czas , czy już są ok 😉 I teraz zaczyna się zabawa , bo gorącą pulkę w mundurze , trzeba rozebrać 😉
Warto lekko zlać je sobie zimną wodą , żeby nie trzeba było parzyć palców i obrać – skórka schodzi łatwo , praktycznie sama po skrobnięciu nożykiem . Układamy na talerzu , wykładamy obok śledzie w śmietanie i sypiemy świeżym koperkiem ..gotowe . A teraz to już tylko ucztować i maślanką popijać 😉 Smacznego !