Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Domowe jedzenie … mięso mieloneryż … liście białej kapustysos pomidorowy … czyli zawsze pyszne gałąbki!
Składniki:
800 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
200 g surowego boczku
150 g ryżu
2 cebule
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonej pietruszki lub świeżej poszatkowanej natki
Dodatkowo;
1 duża kapusta
1 ½ litra bulionu warzywnego lub wrzącej wody
Składniki na sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów w całości lub krojonych
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku
garść posiekanych świeżych liści bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/3 papryczki chili drobno posiekanej
pieprz do smaku
duża szczypta soli morskiej
Wykonanie:
Kapustę myjemy, wycinamy głąb i gotujemy w całości w wodzie, w dużym garnku ok. 7 -10 min. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ryż gotujemy do miękkości, przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Przygotowujemy duży garnek, najlepiej o szerokim dnie, na spód układamy kilka liści kapusty.
Mięso myjemy, przepuszczamy przez maszynkę i przekładamy do dużej miski. Cebule ścieramy na tarce. Do mięsa dodajemy ryż, jajko, cebulę oraz natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy kotlety wielkości jajka i zawijamy w liście kapusty (mięso układamy na brzegu liścia, następnie składamy boki do środka i ciasno zwijamy do końca pozostałą część liścia). Uformowane gołąbki układamy piętrowo w garnku, zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta zmięknie. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.
Do małego rondla wlewamy oliwę i podsmażmy na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, sól, pieprz, chili i gotujemy na małej mocy palnika ok. 10 min do czasu, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane liście świeżej bazylii i pietruszki. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Z ugotowanych do miękkości gołąbków odlewamy wywar, w to miejsce wlewamy sos pomidorowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.
Gołąbki podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/tradycyjne-golabki-w-sosie-pomidorowym