ßßß



Składniki:800 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)200 g surowego boczku150 g ryżu2 cebule1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu1 łyżeczka suszonej pietruszki lub świeżej poszatkowanej natkiDodatkowo;1 duża kapusta1 ½ litra bulionu warzywnego lub wrzącej wodySkładniki na sos pomidorowy:2 puszki pomidorów w całości lub krojonych1 mała cebula2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine2 ząbki czosnkugarść posiekanych świeżych liści bazylii1 łyżka posiekanej natki pietruszki1/3 papryczki chili drobno posiekanejpieprz do smakuduża szczypta soli morskiejWykonanie:Kapustę myjemy, wycinamy głąb i gotujemy w całości w wodzie, w dużym garnku ok. 7 -10 min. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ryż gotujemy do miękkości, przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Przygotowujemy duży garnek, najlepiej o szerokim dnie, na spód układamy kilka liści kapusty.Mięso myjemy, przepuszczamy przez maszynkę i przekładamy do dużej miski. Cebule ścieramy na tarce. Do mięsa dodajemy ryż, jajko, cebulę oraz natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy kotlety wielkości jajka i zawijamy w liście kapusty (mięso układamy na brzegu liścia, następnie składamy boki do środka i ciasno zwijamy do końca pozostałą część liścia). Uformowane gołąbki układamy piętrowo w garnku, zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta zmięknie. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.Do małego rondla wlewamy oliwę i podsmażmy na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, sól, pieprz, chili i gotujemy na małej mocy palnika ok. 10 min do czasu, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane liście świeżej bazylii i pietruszki. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.Z ugotowanych do miękkości gołąbków odlewamy wywar, w to miejsce wlewamy sos pomidorowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.Gołąbki podajemy z pieczywem lub ziemniakami.Smacznego!