Wykonanie
Domowe jedzenie …
mięso mielone …
ryż … liście
białej kapusty …
sos pomidorowy … czyli zawsze pyszne gałąbki!
Składniki:800 g
mięsa wieprzowego (u mnie
łopatka)200 g
surowego boczku150 g
ryżu2
cebule1
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżeczka
suszonej pietruszki lub świeżej poszatkowanej
natkiDodatkowo;1 duża
kapusta1 ½ litra
bulionu warzywnego lub wrzącej
wodySkładniki na
sos pomidorowy:2
puszki pomidorów w całości lub krojonych1 mała
cebula2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine2 ząbki
czosnkugarść posiekanych świeżych liści
bazylii1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1/3
papryczki chili drobno posiekanej
pieprz do smakuduża szczypta
soli morskiejWykonanie:
Kapustę myjemy, wycinamy głąb i gotujemy w całości w wodzie, w dużym garnku ok. 7 -10 min. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ryż gotujemy do miękkości, przekładamy na sito i przelewamy zimną
wodą. Przygotowujemy duży garnek, najlepiej o szerokim dnie, na spód układamy kilka liści
kapusty.
Mięso myjemy, przepuszczamy przez maszynkę i przekładamy do dużej miski.
Cebule ścieramy na tarce. Do
mięsa dodajemy
ryż,
jajko,
cebulę oraz
natkę pietruszki,
sól i
pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Z
mięsa formujemy kotlety wielkości
jajka i zawijamy w liście
kapusty (
mięso układamy na brzegu liścia, następnie składamy boki do środka i ciasno zwijamy do końca pozostałą część liścia). Uformowane gołąbki układamy piętrowo w garnku, zalewamy wrzącym
bulionem i gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu do czasu, aż
kapusta zmięknie. W tym czasie przygotowujemy
sos pomidorowy.Do małego rondla wlewamy
oliwę i podsmażmy na niej drobno posiekaną
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
pomidory,
sól,
pieprz,
chili i gotujemy na małej mocy palnika ok. 10 min do czasu, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz posiekane liście świeżej
bazylii i
pietruszki. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.Z ugotowanych do miękkości gołąbków odlewamy
wywar, w to miejsce wlewamy
sos pomidorowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.Gołąbki podajemy z
pieczywem lub
ziemniakami.Smacznego!