ßßß Cookit - przepis na Gnocchi faszerowane mozzarellą i pomidorami suszonymi w sosie pomidorowym

Gnocchi faszerowane mozzarellą i pomidorami suszonymi w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Porcja dla 4-5 osób
Czas: 1 , 5 godziny
Dzisiaj chciałybyśmy wam pokazać alternatywę dla polskich kopytek. Gnocchi faszerowane mozzarellą i pomidorami suszonymi w sosie pomidorowym. Pierwotnie gnocchi kojarzyły nam się z prostym i szybkim daniem, gdyż mieszkając za granicą chętnie kupowałyśmy je na lunch, samodzielnie robiąc tylko sos. Niestety w Polsce nie da się znaleźć dobrych gotowych gnocchi, dlatego też postanowiłyśmy zrobić je same. Jest to przepis wymagający trochę pracy, ale idealnie sprawdza się jako niedzielny obiad. Co ważne jest to bardzo pożywne i tanie danie.
Składniki potrzebne do sosu:
-2 puszki pomidorów w kawałkach
- Ząbek czosnku
-Dużo liści bazylii
-1 duża cebula
-1/3 papryczki chilli
-Mała łyżeczka miodu (ewentualnie cukier)
- Sól
-Pieprz
-Mąka z wodą do zaprawienia
Przygotowanie sosu:
1. Kroimy: cebulę (w drobną kostkę), chilli i czosnek.
2. Cebulę i chilli wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Następnie dusimy warzywa. Gdy cebula zrobi się miękka dokładamy pomidory i czosnek.
3. Jak sos się zagotuje przyprawiamy go solą, pieprzem i małą łyżeczką miody jeśli pomidory są kwaskowe.
4. Następnie lekko zaprawiamy.
Z tego przepisu możecie też przygotować klasyczne gnocchi bez farszu. Jeśli nie lubicie sosu pomidorowego można je podawać z oliwą z oliwek zmieszaną z czosnkiem i masłem bądź z masłem i szałwią. Inną opcją jest gnocchi serwowane ze śmietaną i szpekiem.
Składniki potrzebne do ciasta:
-1kg ziemniaków
-180–200 g mąki
-1 jajko
-pół kostki mozzarelli
-1/3 słoika pomidorów suszonych
Sposób przygotowania gnocchi:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je, odparowujemy i przeciskamy przez praskę. (Nie można używać do tego sprzętu elektrycznego gdyż kluski nie wyjdą). Pozostawiamy na stolnicy.
3. Jeszcze ciepłe ziemniaki na stolnicy mieszamy z jajkiem i mąką. Ciasto ugniatamy, powoli dosypując mąki, tak by nie dodać jej za dużo. Kiedy ciasto już prawie się nie klei do stolnicy oznacza to, iż jest gotowe.
4. Z ciasta formułujemy kluseczki o podłużnym kształcie. Wypełniamy je pokrojonymi w drobne kawałki pomidorami i mozzarellą.
5. Gotowe gnocchi ozdabiamy wzorkiem widelca, naciskając lekko ząbkami na każdą kluskę.
6. W między czasie nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na kluski.
7. Następnie wrzucamy kluski do gotującej się, bulgoczącej wody. Nie mieszamy! (Inaczej kluski zmienią się w jedną wielką niejadalną masę).
8. Gdy gnocchi zaczną wypływać, oznacza to, że są już gotowe i możemy je wyławiać.
9. Nakładamy na talerze. Następnie polewamy je sosem, posypujemy startym parmezanem i pokrojonymi liśćmi Bazyli.
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/03/gnocchi-faszerowane-mozzarella-i.html