Wykonanie
W niedzielę zaprezentowałem Wam przepis na indyjskie
chlebki puri . Zapowiadałem też, że będą one ważnym składnikiem kolejnego dania. Tym daniem jest
curry z
krewetek, w aromatycznym lekko pikantnym
pomidorowym sosie, uzupełnionym posiekaną
natką kolendry. Wszystko to podane właśnie na
chlebku puri.To takie małe danko kuchni indyjskiej, przystawka, ale całkiem sycąca. Najlepsze do przygotowania go będą świeże
krewetki. Jeśli nie macie dostępu do takich rarytasów użyjcie
krewetek mrożonych (ale nie obgotowanych wcześniej) - czyli szarych, a nie
pomarańczowych. Tylko takie skorupiaki pozwalają naprawdę delektować się daniami z ich udziałem.
Składniki (3 porcje):2 spore, dojrzałe
pomidory1 mała
cebula, pokrojona w półplasterki24
krewetki tygrysie, obrane i oczyszczone1
papryczka chili, posiekana2 ząbki
czosnku1 łyżka startego
imbiru1 łyżeczka mieszanki
garam masala1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
cukrusól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
olej słonecznikowy - do smażenia
natka kolendry, posiekanaDodatkowo trzy
chlebki puri z niedawno opublikowanego przepisu
Pomidory obrać ze skórki, wyfiletować i posiekać.Na patelni rozgrzać
olej i podsmażyć
cebulę wraz z papryczką. Dodać
czosnek i
imbir - całość smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie oprószyć warzywa
przyprawą garam masala, krótko przesmażyć i na patelnię dołożyć
pomidory, doprawić
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem i
cukrem. Gotować 5 minut, aż
pomidory puszczą sok, który zdąży lekko zgęstnieć.Teraz czas na główne aktorki,
krewetki :-) Podsmażyć je na patelni w
pomidorowym sosie przez około 3 minuty, ciągle mieszając. Zestawić patelnię z palnika, wmieszać w danie posiekaną
kolendrę (lub
pietruszkę, jeśli nie przepadacie za tą pierwszą).Gotowe
curry podzielić na 3 części i umieścić je na chlebkach
puri. Posypać je świeżą
kolendrą i tak podawać.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Bikers' Great CurriesPolecam również:
Curry z
jagnięcinyCurry z
krewetkamiCurry z
cukinii i
kukurydzyCurry z
kurczakaCurry z
rybąCurry z
ciecierzycyCurry z
bakłażana i
papryki