Wykonanie
NKP prezentuje: pyszne, pulchne, kremowe, wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe miniracuchy z tartym
jabłkiem. Pyszne! Przygotowane z
mąki gryczanej,
amarantusowego poppingu i naturalnego
sojowego jogurtu firmy
Sojade. Trafiłam na ten produkt, szukając (dłuuugo) wegańskiego
jogurtu dobrej jakości, bez szkodliwych E-dodatków. Smak ma bardzo ciekawy i naprawdę…
jogurtowy :) Dodaję
Sojade do ciast,
sosów, koktajli. A dziś także do racuchów. To chyba najszybsze i najprostsze w przyrządzeniu danie. Najwięcej czasu zabiera starcie
jabłka na tarce :) Zamiast
jabłka można użyć
gruszki albo drobnych
owoców, np.
malin czy
jagód. Racuszki smażyłam na patelni do
jajek sadzonych, stąd ich niewielki rozmiar, ale czyż nie są urocze?
Cynamon i
wanilię można pominąć albo zastąpić/wzbogacić
goździkami,
imbirem lub skórką z ekocytryny albo
pomarańczy.Vegan, gluten free and sugar free mini pancakes with soy
yogurt, buckwheat
flour, amaranth expanded, apple, cinnamon and vanilla.
Składniki (na 16-18 małych racuchów)250 g
naturalnego jogurtu sojowego Sojade60 g
mąki gryczanej15 g
amarantusa ekspandowanego (poppingu)1
jabłko, starte na grubych oczkach2-3 łyżki
ksylitolu1 łyżka
oleju ryżowego (+
olej do smażenia)1/3 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonej
wanilii lub 1/2 łyżeczki
waniliowego ekstraktu
Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta. Jeśli lubisz bardzo słodkie racuchy, dodaj 3-5 kropel
stewii fluid. Mnie wystarcza odrobina
ksylitolu i
słodycz jabłka :) Smaż racuchy do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną
oleju ryżowego. Najlepiej smażyć niewielkie, np. na patelni do
jajek sadzonych, ponieważ mniejsze wygodniej się obraca.Racuszki są bardzo kremowe w smaku i konsystencji – dzięki jogurtowi. Podawaj gorące samodzielnie, posypane odrobiną
ksylitolowego pudru lub z kleksem domowego
dżemu, np.
jabłkowego lub
śliwkowego.