Wykonanie

Bardzo lubię kozie wyroby w słodkich wypiekach. Ten i następny przepis będą tego przykładem :) Niewielkie, pieczone w formach do muffin serniczki zrobiłam z kremowego, kanapkowego
twarożku, ugotowanej waniliowej
kaszy jaglanej, ekspandowanego
amarantusa oraz odrobiny
mąki gryczanej. Do tego
jajka i
ksylitol, a na wierzch plastry świeżych fig, które na surowo zupełnie mi nie smakują, ale poddane obróbce termicznej zyskują wspaniały smak i niezwykłą
słodycz. Jeśli nie masz fig, użyj innych
owoców. Możesz również posypać wierzch serniczków
orzechami,
rodzynkami albo pokrojoną
czekoladą. Serniczki są niezwykle sycące, miękkie i wilgotne. Baaardzo
serowo-jaglane :) Polecam!Delicious mini cheesecakes with goat cheese, millet amaranth expanded, vanilla. And fig on top. Gluten free and sugar free.

Składniki (na 6-7 sztuk o średnicy 6 cm)190 ml
mleka (użyłam naturalnego
ryżowego)1 łyżeczka gęstego ekstraktu
waniliowego lub ziarenka z połowy
laski wanilii75 g
kaszy jaglanej, suchej70 g
ksylitolu2
jajka150 g naturalnego
kremowego twarożku (użyłam kanapkowego Danmis)10 g
amarantusa ekspandowanego (poppingu)40 g
mąki gryczanej1 łyżka
oleju ryżowego2
świeże figi
Mleko zagotuj z
wanilią, wrzuć wypłukaną w gorącej wodzie
kaszę jaglaną i gotuj do miękkości, dodając 50 g
ksylitolu. Gdy
kasza będzie już miękka, odstaw ją do całkowitego wystygnięcia. Całe
mleko powinno zostać wchłonięte, w razie potrzeby dolej nieco więcej
mleka lub
wody.Resztę
ksylitolu (20 g) ubij lekko z
jajkami. Dodaj
serek, ugotowaną
kaszę jaglaną (powinna ważyć ok. 250 g; możesz ugotować więcej
kaszy, a nadmiar zjeść :), popping,
mąkę i
olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do foremek, nakładając jej dowolną ilość, w zależności od tego, jaką wysokość serniczków chcesz uzyskać. Widoczne na zdjęciach serniczki były pieczone w formach na muffiny, napełnionych po brzegi. Wystarczyło na 6 sztuk. Przy mniej obfitym napełnianiu masy wystarczyłoby na 7 sztuk.
Figi pokrój na grube plastry i połóż po jednym na wierzchu każdego serniczka. Wstaw wszystkie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35-37 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Serniczki piekłam w grubych papierowych foremkach, więc przyrumieniły się tylko na wierzchu, a brzegi po wyjęciu z foremki są blade. Możesz upiec je również bez papierowych foremek czy papilotek, wtedy brzegi także lekko się zrumienią.

Serniczki smakują naprawdę wybornie,
kaszowo-
serowo-
waniliowo :) Są wilgotne, sycące i gęste, ale jednocześnie pulchne. Zapieczona na wierzchu
figa jest bardzo słodka. Jeśli wolisz nieco bardziej wytrawne desery, zmniejsz ilość
ksylitolu o 20-30 g. Najlepiej zjedz serniczki w ciągu 2 dni, choć pewnie i tak nic nie zostanie na drugi dzień :)
