Wykonanie

Banalnie proste i meeega smaczne. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie zdrowe słodkości. To ciasto to samo zdrowie,
kasza jaglana gotowana z
mlekiem roślinnym, z dodatkiem
ksylitolu,
żurawiny i
orzechów, bez
mąki, bez tłuszczu. Inspiracją był przepis znaleziony na instagramie Anny Lewandowskiej. Ja wprowadziłam dodatkowo małe zmiany, które dopełniły całości.Piekłam w tortownicy 25cm.Składniki:- 1,5 szklanki suchej
kaszy jaglanej- 1litr
mleka roślinnego np.
ryżowego, owsianego itp.- 5 łyżek
ksylitolu- duża garść
żurawiny- garść prażonego na suchej patelni
słonecznika- garść
orzechów laskowych- garść
orzechów włoskich- ekstrakt
waniliowy lub
laska waniliiKaszę podprażyć chwilę w pustym garnku, mieszając ją. Po kilku minutach gdy stanie się ciepława, zalewamy ją
mlekiem, mieszamy, zmniejszamy palnik i garnek przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem ok.25 minut, aż
kasza wchłonie płyn. Ta
kasza nie ma być sypka dlatego gotowana jest w dużej ilości płynu, u mnie było to
mleko owsiane i
ryżowe. Odstawiamy garnek z ugotowaną
kaszą na kilka minut.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut, następnie
wodę odlewamy.
Kaszę przekładamy do miski, dodajemy sparzoną
żurawinę, rozdrobnione (tłuczkiem)
orzechy, uprażone
ziarna słonecznika, ekstrakt
waniliowy i
ksylitol.

Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie była to tortownica.

Masę wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy na termoobiegu ok.60 minut.

Można zajadać po kilkuminutowym schłodzeniu. Jest przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.




Smacznego :-)Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html