Wykonanie
Trwa mój czterdzietodniowy post nie jedzenia
słodyczy, ale pokusy są no więc trzeba sobie jakoś radzić i tak posiłkując się TYM przepisem zrobiłam
puddig bez
czekolady.Składniki100 g
ryżu1 litr
mleka3 łyżki
cukru brzozowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii60-100 g
mleka w proszku granulowanego odtłuszczonegoWykonanieW garnku z grubym dnem umieszczamy
ryż i
mleko. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień, gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (jeśli pojawi się kożuch, ściągamy go). Po około 30-35 minutach
ryż powinien być miękki, a większość
mleka wchłonięta. Dodajemy stopniowo
mleko w proszku oraz
cukier do uzyskania odpowiedniej słodkości. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt, mieszamy.
Pudding rozkładamy do pucharków ozdabiamy mrożonymi
borówkami.