ßßß

Trwa mój czterdzietodniowy post nie jedzenia słodyczy, ale pokusy są no więc trzeba sobie jakoś radzić i tak posiłkując się TYM przepisem zrobiłam puddig bez czekolady.Składniki100 g ryżu1 litr mleka3 łyżki cukru brzozowego1 łyżeczka ekstraktu z wanilii60-100 g mleka w proszku granulowanego odtłuszczonegoWykonanieW garnku z grubym dnem umieszczamy ryż i mleko. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień, gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (jeśli pojawi się kożuch, ściągamy go). Po około 30-35 minutach ryż powinien być miękki, a większość mleka wchłonięta. Dodajemy stopniowo mleko w proszku oraz cukier do uzyskania odpowiedniej słodkości. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt, mieszamy. Pudding rozkładamy do pucharków ozdabiamy mrożonymi borówkami.