Wykonanie
Znalazłam w piwnicy obręcz do tortownicy w kształcie kwiatka i postanowiłam upiec babkę. Brakowało komina, ale dzięki dużej kokilce i folii aluminiowej i to udało się załatwić :) Na bazarku pyszniły się świeże
jagody, więc to one stały się gwiazdami wypieku. Lubię gdy w cieście jest duuuuużo
owoców, tak jak w tej babce, pysznej i niezwykle sycącej. Po przekrojeniu można trafić na fioletowe
pola jagód. Przepis bez
cukru i bez glutenu. Do delikatnej bezglutenowej kruszonki użyłam
masła, ale można wykorzystać również
olej kokosowy, choć to już nie będzie to samo…Gluten-, sugar- and dairy-free
cake with fresh blueberries and vanilla crumble.Ciasto (forma 20-22 cm)W1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliD 150-200 g
jagódkilka kropel
soku z cytrynyO 150 g
mąki gryczanejduża szczypta
kurkumyZ 60 g
ksylitolu30 kropel
stewii fluid6 łyżek
oleju3
jajka150 ml
mleka ryżowego (lub innego)M 130 g
mąki ryżowej1 łyżeczka domowego ekstraktu
waniliowegoKruszonkaO 1/2 szklanki
mąki gryczanej (ok. 70 g)Z 50 g
ksylitolu50 g
masła (ewentualnie
oleju kokosowego)pół
laski waniliiJagody umyć, przebrać, odcedzić. Przygotować kruszonkę. W rondelku roztopić
masło, dodać wydrążone ziarenka
wanilii, a następnie
ksylitol. Podgrzewać i mieszać, aż
ksylitol się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać
mąkę i dokładnie wyrobić kruszonkę. Odstawić do ostygnięcia.Składniki do ciasta podzielić na suche i mokre. Do jednej miski wsypać
mąkę gryczaną,
kurkumę, szczyptę
ksylitolu (dla zachowania przemian),
mąkę ryżową oraz
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.W drugiej misce ubijać
jajka z
ksylitolem i
stewią, aż masa stanie się gładka i jasna. Wlać
olej i
mleko ryżowe. Dodać ekstrakt
waniliowy, szczyptę
soli oraz
sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać. Do płynnych składników wsypywać stopniowo mieszankę mączną. Masa będzie dość gęsta.Do przygotowanej formy przełożyć połowę ciasta, ułożyć gęsto
jagody i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać kruszonką. Część
jagód można położyć na wierzchu, ale należy je przykryć kruszonką, aby się nadmiernie nie przypiekły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Ciasto powinno się w tym czasie zrumienić, choć w przypadku wypieków bezglutenowych nie jest to takie oczywiste…