Wykonanie
Wakacyjny wyjazd dobiegł końca.Tak to już jest, że podróże zwykle mijają zbyt szybko. :(Uwielbiam Niemcy i z wielką chęcią bym tam zamieszkała.Mam wrażenie, że to taki "dobrze zorganizowany"
kraj.Niedługo może nawet wstawię kilka zdjęć z podróży.Tymczasem moje słodkie zdobycze możecie obejrzeć na Instagramie. :)***Przechodząc do śniadania - zaserwowałam sobie dzisiaj donuty.Zrobione z
mąki z kassawy i z gryki, dzięki którym zyskały wyrazisty smak.Jako dodatek oczywiście góra
owoców z działki i z... lasu! :)
Gryczane donuty
kokosowe podane z
waniliowym serkiem,
kremem czekoladowym,
jagodami,
czerwoną porzeczką i
agrestem malinowymDONUTY GRYCZANE/przepis własny/Składniki:40 g
mąki z kassawy (lub pszennej)25 g
mąki gryczanej1
jajkołyżka
ksylitolu fińskiego1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
oleju kokosowego extra virgin
sól65ml
mleka ryżowo-
kokosowego (1/4 szklanki)+ dodatki ->
krem czekoladowo-
orzechowy ze
stewią,
owoce i
serekPrzygotowanie:
Żółtko utrzeć z
ksylitolem, w drugim naczyniu
białko ubić na sztywną pianę z odrobiną
soli.Resztę składników połączyć, następnie dodać utarte
żółtko, a na końcu ubitą pianę.Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 3 minut.Uwaga: bardzo szybko się pieką!Następnie wyjąć, udekorować i zajadać
póki ciepłe.Smacznego!***Wszystkie składniki wymienione pogrubioną czcionkązaopatrzyłam się w sklepie internetowym