ßßß
Amerykańskie pancakes, czyli małe puszyste naleśniki są świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie. Tradycyjnie serwowane z syropem klonowym, jednak ja proponuję serek waniliowy i świeże owoce.ok. 14 naleśników (śr. 10cm.)Przygotowanie: 5-10 min.Smażenie: ok. 20 min.Składniki200g mąki1,5 łyżki proszku do pieczeniaszczypta soliłyżeczka cukru250ml mleka2 średnie jaja1,5 łyżki olejuolej do smażenia2 serki wanilioweopakowanie borówek amerykańskich lub innych owocówPrzygotowanieWrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj (zdj. 1 , 2 i 3).Rozgrzej patelnię i nalej kilka kropli oleju.Wylej porcję ciasta na patelnię i smaż na wolnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (zdj. 4).Odwróć i smaż przez kilkanaście sekund (zdj. 5).Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u