Wykonanie
To zdecydowanie najlepszy tofurnik, jaki do tej
pory powstał w mojej kuchni! Powoli staję się monotematyczna, ale upieczenie idealnego sernika z
tofu potraktowałam jako wyzwanie. Poprzednie próby to były wprawki, ten jest naprawdę pyszny, wilgotny, kremowy i smakowity! Sprawdzone na wybrednym testerze, który najpierw do kolejnego
dziwnego sernika podszedł z rezerwą, bo
tofu to nie jego smak, ale po chwili poprosił o dużą dokładkę :) Ten tofurnik, w wersji bez
cukru, bez glutenu i oczywiście bez
nabiału, nie wymaga nawet pieczenia. Wystarczy ugotować masę z
tofu, schłodzić i już. Ja dodałam do tego
kokosowo-
migdałowy spód, który można podpiec kilka minut, ale w wersji niepieczonej również jest pyszny!Delicious
tofu cheesecake with
wanilla, rice milk and coconut oil. Gluten, sugar and dairy-free!Spód (mała tortownica, u mnie 16 cm)Z 20-25 g
oleju kokosowego (ewentualnie 30 g
masła)40 g mielonych lub drobno posiekanych
migdałów20 g
mąki kokosowejSkładniki wrzucić do miski i wyrobić na gładką masę. Jeżeli masa nie będzie chciała się skleić, dodać trochę więcej
oleju. Aby zachować wszystkie przemiany, wystarczy dodać takie same dodatki z M, W, D oraz O, jak wymienione poniżej.Gotową masę przełożyć do tortownicy, ugnieść, tworząc spód. Włożyć do lodówki i poczekać aż stwardnieje. Na taki spód można już wylać nieco przestudzoną masę tofurnikową. W wersji podpieczonej wystarczy włożyć schłodzoną blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-7 minut. Trzeba obserwować stopień zarumienienia, bo spód łatwo przypalić.Masa tofurnikowaZ 370 g
tofu40 g
ksylitolu20 kropel
stewii fluid (lub do smaku)40 g
oleju kokosowego20 g
mąki kokosowej20 g
mąki ziemniaczanej2
jajka100 ml
mleka ryżowego (lub innego roślinnego)pół
laski wanilii60 g
rodzynków (sparzonych wrzątkiem i odcedzonych)M szczypta mielonego
imbiru,
cynamonu lub
goździkówW szczypta
soliD kilka kropel
soku z cytrynyO szczypta
kurkumyTofu zmielić w maszynce lub zblendować na gładką masę (albo użyć gotowego kremowego
tofu).Do garnka z grubym dnem wlać
mleko ryżowe, wrzucić wydrążone ziarenka
wanilii i pozostałą łupinkę, pogotwać chwilę, aż
wanilia odda swój aromat. Wyjąć łupinkę.Do przestudzonego
mleka dodać
tofu,
jajka,
ksylitol,
stewię,
mąki i
olej. Dokładnie wymieszać i gotować kilka minut. Dodać szczyptę
imbiru,
soli,
cytrynę i
kurkumę. Wymieszać, odstawić z ognia i na końcu dorzucić
rodzynki.Nieco przestudzoną masę przelać do formy, wystudzić całkowicie, a następnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi
owocami lub wiórkami czekoladowymi.