Wykonanie
Uwielbiam smak i zapach lekko podprażonego
sezamu. Kiedyś
jadłam pyszne ciasto, mocno
sezamowe, ale było w nim za dużo składników, których teraz nie używam. Z tęsknoty za
sezamem postanowiłam stworzyć ciasto oparte w dużej mierze na tym jednym składniku. W sezamowcu, wyglądającym jak chlebek, jest tahina, czyli zmiksowane na krem ziarna
sezamu,
mąka sezamowa (kupiona w zwykłym markecie) oraz podprażone całe ziarna. Ciasto jest oczywiście bezglutenowe i bezcukrowe, a do tego wegańskie i bez
proszku do pieczenia. Ciacho można kroić w plastry lub kwadraty. Jest baaardzo sycące. Smakuje trochę jak
chałwa, ale nie jest tak lepkie. Boki nieco się kruszą, więc należy kroić je czystym,
ostrym nożem (jeśli przeszkadzają wam okruszki :).Simple
sesame cake, vegan, gluten-free and sugar-free.Składniki (na keksówkę)Z 350 g
sezamu40 g
mąki sezamowej (gotowej, ze sklepu)20 g
mąki ziemniaczanej4 łyżki
oleju (dałam pół na pół
sezamowego i
ryżowego)30 g zmielonego
siemienia lnianego60 g
ksylitolu30 kropel
stewii fluidM 1/2 łyżeczki
cynamonu i mielonych
goździków1 łyżeczka domowego ekstraktu z
waniliiW szczypta
soliD 1 łyżka
soku z cytryny + otarta skórkaO 70 g
mąki gryczanejszczypta
kurkumy120 g wrzącej
wodySezam podprażyć na suchej patelni, co chwilę mieszać. Wystarczy ok. 30 sekund, do lekkiego zrumienienia i wydobycia specyficznego aromatu. Jeśli się przypali, będzie do wyrzucenia :(Zmielone
siemię lniane zalać wrzącą
wodą i rozmieszać. Przykryć naczynie pokrywką i odstawić na chwilę.250 g
sezamu wrzucić do blendera i miksować, do uzyskania gładkiej masy. Blendowanie należy co jakiś czas przerywać i po kilku chwilach znowu ponawiać, wtedy cały proces będzie przebiegał sprawnie. Czas blendowania zależy od mocy blendera. Jeśli nie będzie chciał miksować, należy dodać
olej.Do zmiksowanego
sezamu dodać zalane wrzątkiem siemię (z całą
wodą),
ksylitol i
stewię, dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać 100 g
sezamu w całości,
mąkę sezamową i ziemniaczaną, wymieszać. Dosypać
cynamon i
goździki, dodać ekstrakt z
wanilii,
sól,
sok z cytryny i otartą skórkę. Na końcu wsypać
mąkę gryczaną i
kurkumę.Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta i kleista. Jeśli będzie się kruszyć, należy dodać nieco
oleju. Masę wyłożyć do keksówki, dokładnie ugnieść. Wierzch można dodatkowo posypać
sezamem, jeśli jeszcze nie macie go dosyć :)Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25-30 minut. Ciasto właściwie nie rośnie. Jest zbite, ciężkie i niezwykle sycące. Oczywiście bardzo
sezamowe :))