Wykonanie
W tym roku w rankingu moich ulubionych
owoców zdecydowanie prowadzą
morele. Zjadam je niemal kilogramami :) Na surowo jako śniadanie czy wręcz obiad, pieczone w cieście, gotowane z kompotu i w każdej innej możliwej formie. Idealnie skomponowały się z
migdałowo-kukurydzianym plackiem. Ułożone na
cieście połówki owoców sprawiają, że wypiek jest bardziej wilgotny, a posypane na wierzchu
płatki migdałowe dodają kontrastowej chrupkości. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać, by nie zjeść kawałka ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika, z jeszcze gorącą
morelą… Wiem, że to niezbyt zdrowe, ale… Mmm :))Delicious almond & corn
flour cake with fresh apricots and almond flakes. Gluten, sugar and dairy-free!Składniki (prostokątna blacha 30×20 cm)Z 4
jajka50 g
ksylitolu (można pominąć, ale z nim konsystencja jest lepsza)35 kropel
stewii fluid (lub do smaku)150 ml
oleju200 g
mąki migdałowej150 g
mąki kukurydzianejM 1 łyżeczka domowego ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
cynamonu lub mielonych
goździkówW 100 ml gazowanej
wody mineralnej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliD 2 łyżki
soku z cytrynyO 1/3 łyżeczki
kurkumyDodatkowo: świeże
morele i
płatki migdałowe do posypania
Morele umyć, rozpołowić i usunąć pestkę. Nie trzeba ich obierać. Zostawić na sitku, aby obeschły.Do jednej miski wsypać
mąkę migdałową i kukurydzianą,
cynamon lub
goździki oraz
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.W drugiej misce ubić
jajka z
ksylitolem i
stewią (jeśli nie dodajecie
ksylitolu, dodajcie trochę więcej
stewii, ale najlepszy efekt, co do znudzenia powtarzam :),
daje połączenie obu tych słodzików). Gdy masa stanie się gładka i jasna, dodać
olej, ekstrakt
waniliowy,
sól i
wodę mineralną oraz
sok z cytryny.Do masy z
jajkami dodawać stopniowo wymieszane sypkie składniki. Dokładnie wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem blachę. Na wierzchu ułożyć, jedna obok drugiej, połówki
moreli, skórkami do dołu, delikatnie wciskając je w ciasto. Całość posypać
płatkami migdałowymi.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Przestudzić i kroić na kwadraty w taki sposób, by na środku każdego znalazła się
morela.