Wykonanie
Jestem (a właściwie jesteśmy) mniej więcej w połowie naszego tajnego projektu, który odciąga mnie ostatnio od wpisów na blogu. Jeszcze trochę :)) A
póki co poczęstuję was pysznym bezglutenowym, bezcukrowym, beznabiałowym marchewkowcem upieczonym na mieszance
mąki gryczanej, kukurydzianej i prażonej amarantusowej. Robi się je błyskawicznie! Najwięcej czasu zabiera ścieranie
marchewki na tarce :) Ciasto nie rośnie bardzo wysokie, ale jest aromatyczne, wilgotne i sycące. I bardzo
marchewkowe.Gluten-free, sugar-free and dairy-free carrot
cake baked with a mixture of buckwheat and roasted amaranth
flour.Składniki (tortownica 20-22 cm)O 100 g
mąki gryczanej50 g prażonej
mąki amarantusowej (firmy Ekoprodukt)Z 200 g
marchewki startej na drobnych oczkach100 g
ksylitolu50 g
mąki kukurydzianej150 ml
oleju2
jajkaM 1 łyżka ekstraktu
waniliowego1/2-1 łyżeczka
cynamonu oraz
goździkówW 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliD 2 łyżki
soku z cytrynyW dużej misce ubić
jajka z
ksylitolem na gładką, jasną masę. Dodać
olej,
marchewkę,
wanilię,
sól oraz
sok z cytryny. Do osobnego naczynia wsypać po kolei pozostałe suche składniki. Suchą mieszankę wsypywać stopniowo do mokrych składników i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut.