Wykonanie
Na bazarku cały czas pysznią się
maliny,
jagody,
borówki, a nawet
truskawki. Wszelkie małe
owoce, także
jeżyny czy
porzeczki, idealnie nadają się do zrobienia mocno
owocowych muffinek. Ich konsystencja jest dość zwarta, ale bogactwo
owoców nieco ją przełamuje. Muffinki zostały przygotowane z mieszanki
mąki gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej. Bez glutenu, bez
cukru, bez
nabiału. Zazwyczaj do składników płynnych dodaję niesłodzony
sok owocowy lub domowy kompot, ale można użyć również
mleka roślinnego, a nawet zwykłej
wody mineralnej!Delicious rice & buckwheat muffins with lots of seasonal fruits. No sugar, no gluten, no dairy.Składniki (na 16-18 muffinek o średnicy 6 cm)Z 3
jajka100 ml
oleju150 ml
soku jabłkowego lub domowego kompotu60 g
ksylitolu25-30 kropel
stewii fluid50 g
mąki ziemniaczanejM 150 g
mąki ryżowej1 łyżeczka domowego ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
cynamonu lub
goździkówW 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliD 1 łyżka
soku z cytrynyO 120 g
mąki gryczanejszczypta
kurkumyDodatkowo: 200-250 g małych sezonowych
owoców (na zdjęciu
borówki i
maliny)
Owoce przebrać, usunąć szypułki. Jeśli będą myte, należy je dokładnie osuszyć przed dodaniem do ciasta.W jednej misce połączyć suche składniki. Wsypać kolejno
mąkę gryczaną, ziemniaczaną,
ryżową,
cynamon oraz
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.W drugiej misce ubić
jajka z
ksylitolem i
stewią na jasną, puszystą masę. Wlać
olej i sok albo kompot (ewentualnie
mleko zbożowe lub
orzechowe)*. Następnie dodać ekstrakt
waniliowy, szczyptę
soli,
sok z cytryny oraz
kurkumę. Dokładnie zmiksować.Składniki mokre wlewać stopniowo do suchych, szybko wymieszać widelcem. Do masy wrzucić
owoce (można je wcześniej oprószyć odrobiną
mąki gryczanej) i z grubsza połączyć je z
ciastem. Będzie ich dość dużo, ale tak właśnie ma być :)Napełniać formy na muffinki, nawet do samego brzegu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-27 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.* Jeśli zamiast soku czy
mleka z przemiany Ziemi używacie
wody mineralnej z przemiany
Wody, dodajcie ją dopiero po ekstrakcie
waniliowym.
Mleko kozie lub owcze z przemiany Ognia należy dodać dopiero po
soku cytrynowym.