Wykonanie
Wiem, że lubicie takie dietetyczne słodkości, ja też :) Zatem za każdym razem jak spodziewam się gość to szukam nowych pomysłów na ciasta,
ciasteczka i inne dietetyczne słodkie przysmaki...i tym razem trafiłam na taki przepis, którego oryginalną wersję znajdziecie tutaj
PRZEPIS:SKŁADNIKI:
Morele płatki migdalowe1/3 łyżeczki
kurkumy4
jajka50 g
ksylitolu lub ja dodałam 2 łyżki
cukru trzcinowego (myślę, że można dodać więcej kropli lub
cukru lub
ksylitolu żeby było słodsze)35 kropel
stewii fluid150 ml
oleju200 g
mąki migdałowej150 g
mąki kukurydzianej1 łyżeczka domowego ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
cynamonu100 ml gazowanej
wody mineralnej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki
soku z cytryny1.
Morele przygotowujemy pozbywając się pestek i odstawiamy do odsączenia
wody2 . Przygotowujemy
mąkę migdałową i kukurydzianą,
cynamon,
kurkumę oraz
proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
3 . Ubijamy
jajka z
cukrem lub jak mamy to z
ksylitolem i
stewią. Gdy masa będzie gładka i jasna, dodajemy
olej, ekstrakt
waniliowy,
sól,
wodę mineralną i
sok z cytryny4 . Dodajemy stopniowo do
jajek wymieszane suche składniki i wylewamy na blaszkę. Układamy
brzoskwinie i posypujemy
płatkami migdałowymi
Pieczemy w 180°C przez 35 do 45 minut. Musimy skontrolować pod koniec patyczkiem.Po upieczeniu ciasto będzie miało konsystencję "zbitą" i lekko może być wilgotne.. ...I GOTOWE !!!!