Wykonanie
Mmm... zapach ciasta z
przyprawami korzennymi roznosi się po całym domu. Kusi, oj kusi, zatem pozwól proszę, że najpierw skosztuję kawałek, a następnie podzielę się wrażeniami :)......................................................................................................Ciacho jest mniamniusie: mięciutkie, wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach. Jeden kawałek to stanowczo za mało, idę po kolejny :)
Składniki:1 szklanka
oleju1 szklanka
cukru3/4 szklanki
cukru trzcinowego nierafinowanego3
jajka (temp. pokojowa)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 szklanki puree z dyni2,5 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu1 płaska łyżeczka
przyprawy do piernikaszczypta
solipół szklanki posiekanych
orzechów włoskich (opcjonalnie)
Lukier:1 szklanka
cukru pudruok. 3 łyżki
soku z cytrynyszczypta
kurkumyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Tortownicę z kominem o śr. 25-28 cm (u mnie 28 cm) wysmarować
masłem.
Mąkę przesiać, dodać
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawy, szczyptę
soli i wymieszać.Za pomocą miksera wymieszać
olej razem z
cukrem (
białym i trzcinowym). Następnie (nie przerywając miksowania) dodawać pojedynczo
jajka, całość dokładnie utrzeć. W kolejnym kroku dodać ekstrakt
waniliowy i puree z dyni. Tak przygotowaną masę
dyniową wymieszać z
mąką, dodać posiekane
orzechy włoskie i przelać do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Przez 30 min. piekłam na środkowym poziomie, po 30 min. obniżyłam kratkę o 1 poziom.Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie na 15 min., następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do wystygnięcia.Po całkowitym wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować*:
cukier puder wymieszać z
sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru. Część lukru wymieszać z
kurkumą. Polukrować najpierw
białym lukrem, następnie tym z dodatkiem
kurkumy.Źródło/ Inspiracja: 1001recipe.com