Wykonanie
Niebiańsko pyszne i miękkie ciasto
marchewkowe!! Zawsze chciałam spróbować sama zrobić takie ciasto i tyle czasu szukałam idealnego przepisu. Wreszcie, zupełnie przez przypadek, znalazłam w stercie zbieraniny przepisów. Od razu pomyślałam: 'Jakie proste! Koniecznie muszę wypróbować'. Ciasto zrobiło furorę wśród moich najbliższych. Najlepsze w tym przepisie jest to, że nawet trzy dni po upieczeniu nadal jest świeże i nie robi się suche, jak większość podobnych ciast. Niestety trzeba się trochę natrudzić przy tarciu
marchewki, ale uwierzcie warto!
składniki:1,5 szklanki przesianej
mąki4
jajka1 szklanka
oleju1 szklanka
cukru1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody1 szklanka
orzechów włoskich1 łyżka
cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
soli2 szklanki startej
marchewki ( około 3-4
marchewki zostanie jeszcze do posypania na wierzch ciasta)200 g
serka twarogowego (np. President)1 łyżeczka
soku z cytryny50 g
cukru pudru2-3 łyżki
masłaMusimy pamiętać, że wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową. W misce mieszamy suche składniki:
mąkę,
sól,
cukier, proszek,
przyprawy i
sodę. Za pomocą miksera ubijamy
jajka z
olejem, aż masa będzie puszysta.
Marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach, lub używamy specjalnego robota (np. firmy Moulinex).
Orzechy włoskie kroimy na mniejsze części. Do suchych składników wlewamy ubite z
olejem jajka, dodajemy
marchewkę i
orzechy. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.Wszystkie składniki na krem:
serek,
sok z cytryny,
cukier i
masło miksujemy na gładką masę. Jak ciasto już wystygnie polewamy wierzch kremem i posypujemy startą
marchewką :)Wartości odżywcze1 porcja: 70 gkalorie: 188 kcal
białko: 3 gwęglowodany: 20 gtłuszcze: 10 g