Wykonanie

Czasu dla bloga mam teraz zdecydowanie mniej (godzinami
mogę się wpatrywać w naszego kochanego małego ssaka) ale rzutem na taśmę zdążę jeszcze wziąć udział w durszlakowym konkursie
marki Victorinox na przepis inspirowany kuchnią i kulturą Szwajcarii. Nie wiem jak Wam ale mi Szwajcaria kojarzy się najbardziej z
czekoladą (i nartami ale nart nie będziemy gotować:). Przygotowałam więc cukrzycową wersję tarty (tarty to zresztą także szwajcarska specjalność zwłaszcza w rejonach francuskojęzycznych) na cieście
migdałowo-
czekoladowym z
jabłkami posypanymi
cynamonem.
Cynamon pamiętajcie jest na liście produktów, które pomagają obniżyć poziom
cukru we
krwi. Jeśli oczywiście macie ochotę na słodkości do ciasta dodajcie
ksylitol i posypcie nim
jabłka.Składniki:70g
masła150 g gęstego
jogurtu naturalnego (mały kubeczek)1
jajkopół łyżeczki
cynamonu (3g)dwa duże
jabłkaewentualnie:Sposób przygotowania:Zmielone
migdały (albo
mąkę migdałową),
mąkę z
amarantusa i
amarantus ekspandowany wymieszać z
jogurtem,
jajkiem i ewentualnie 2 łyżkami
ksylitolu.Dodać drobno pokrojone zimne
masło i startą na tarce
czekoladę. Zagnieść ciasto aż będzie miało jednolity kolor (
czekolada musi się dobrze wymieszać). Wyłożyć
ciastem formę do tarty, piec 20 minut w 180C.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki (oj sprawdził się tutaj nożyk Victorinox'a wygrany w pierwszej części konkursu - obieranie i krojenie nim
jabłek to przyjemność), ułożyć na wierzchu ciasta, posypać
cynamonem i ewentualnie łyżka
ksylitolu. Piec kolejne 20 minut.
