ßßß Cookit - przepis na cukrzycowa wytrawna tarta migdałowo-czekoladowa (z opcją na słodko)

cukrzycowa wytrawna tarta migdałowo-czekoladowa (z opcją na słodko)

nazwa

Wykonanie

Czasu dla bloga mam teraz zdecydowanie mniej (godzinami mogę się wpatrywać w naszego kochanego małego ssaka) ale rzutem na taśmę zdążę jeszcze wziąć udział w durszlakowym konkursie marki Victorinox na przepis inspirowany kuchnią i kulturą Szwajcarii. Nie wiem jak Wam ale mi Szwajcaria kojarzy się najbardziej z czekoladą (i nartami ale nart nie będziemy gotować:). Przygotowałam więc cukrzycową wersję tarty (tarty to zresztą także szwajcarska specjalność zwłaszcza w rejonach francuskojęzycznych) na cieście migdałowo-czekoladowym z jabłkami posypanymi cynamonem. Cynamon pamiętajcie jest na liście produktów, które pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Jeśli oczywiście macie ochotę na słodkości do ciasta dodajcie ksylitol i posypcie nim jabłka.
Składniki:
70g masła
150 g gęstego jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
1 jajko
pół łyżeczki cynamonu (3g)
dwa duże jabłka
ewentualnie:
Sposób przygotowania:
Zmielone migdały (albo mąkę migdałową), mąkę z amarantusa i amarantus ekspandowany wymieszać z jogurtem, jajkiem i ewentualnie 2 łyżkami ksylitolu.
Dodać drobno pokrojone zimne masło i startą na tarce czekoladę. Zagnieść ciasto aż będzie miało jednolity kolor (czekolada musi się dobrze wymieszać). Wyłożyć ciastem formę do tarty, piec 20 minut w 180C. Jabłka obrać i pokroić w plasterki (oj sprawdził się tutaj nożyk Victorinox'a wygrany w pierwszej części konkursu - obieranie i krojenie nim jabłek to przyjemność), ułożyć na wierzchu ciasta, posypać cynamonem i ewentualnie łyżka ksylitolu. Piec kolejne 20 minut.
Źródło:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/09/cukrzycowa-wytrawna-tarta-migdaowo_29.html