ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe i bezcukrowe placki amarantusowe z czereśniami

Bezglutenowe i bezcukrowe placki amarantusowe z czereśniami

nazwa

Wykonanie

"Amarantus, nazywany złotem Inków, zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i białko bardziej wartościowe niż sojowe." Tak zachęca do jedzenia amarantusa marka Amarello. Ja mogę dodać do tego, że amarantus jest idealny dla bezglutenowców. Do tego ma niezwykły, lekko orzechowy smak, idealnie uzupełniający potrawy. Nieprzekonani? Może poniższe placki będą argumentem niepodważalnym :).
wegańskie bezglutenowe i bez cukrowe
(ok. 12-15 sztuk)
- 50 g amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello
- 100 g mąki jaglanej
- 5 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 2 i 1/2 łyżki ksylitolu / s yropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu - 100 g mąki gryczanej
mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 400 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- ok. 250 g wydrylowanych czereśni
- olej ryżowy do smażenia
W jednej misce mieszam mąkę jaglaną z poppingiem z amarantusa, przyprawami, proszkiem do pieczenia, ksylitolem (jeśli używamy syropu klonowego, dodajemy go do mokrych składników) i solą. Do drugiej miski wlewam mleko, dodaję pastę waniliową i ekstrakt migdałowy. Na końcu wrzucam siemię lniane. Dokładnie mieszam trzepaczką. Odstawiam na ok. 5 min.
W małej miseczce zalewam sodę octem jabłkowym. Dokładnie mieszam. Powinna powstać piana. Dodaję ją do miski z mokrymi składnikami i siemieniem lnianym.
Do mokrych składników wrzucam suche, dokładnie mieszam. Ciasto pozostawiam przykryte na 15 min (wtedy zgęstnieje). Następnie dodaję wydrylowane czereśnie (pokrojone lub nie) i dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki z obu stron na rumiano (ok. 1 łyżki ciasta na jeden placek), uważając, by się nie przypaliły*.
Podaję z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, domową marmoladą czy karobem.
Smacznego!!!
*Ja smażę na patelni teflonowej, prawie bez dodatku tłuszczu (olej daję tylko na 1 partię placków)
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/07/bezglutenowe-i-bezcukrowe-placki.html