ßßß
wegańskie bezglutenowe i bez cukrowe(ok. 12-15 sztuk)- 50 g amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello- 100 g mąki jaglanej- 5 łyżek mielonego siemienia lnianego- 2 i 1/2 łyżki ksylitolu / s yropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu - 100 g mąki gryczanejmielonego siemienia lnianego- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- 1 łyżka octu jabłkowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii- kilka kropel ekstraktu migdałowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- szczypta kardamonu- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej- szczypta soli- 400 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)- ok. 250 g wydrylowanych czereśni- olej ryżowy do smażeniaW jednej misce mieszam mąkę jaglaną z poppingiem z amarantusa, przyprawami, proszkiem do pieczenia, ksylitolem (jeśli używamy syropu klonowego, dodajemy go do mokrych składników) i solą. Do drugiej miski wlewam mleko, dodaję pastę waniliową i ekstrakt migdałowy. Na końcu wrzucam siemię lniane. Dokładnie mieszam trzepaczką. Odstawiam na ok. 5 min.W małej miseczce zalewam sodę octem jabłkowym. Dokładnie mieszam. Powinna powstać piana. Dodaję ją do miski z mokrymi składnikami i siemieniem lnianym.Do mokrych składników wrzucam suche, dokładnie mieszam. Ciasto pozostawiam przykryte na 15 min (wtedy zgęstnieje). Następnie dodaję wydrylowane czereśnie (pokrojone lub nie) i dokładnie mieszam.Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki z obu stron na rumiano (ok. 1 łyżki ciasta na jeden placek), uważając, by się nie przypaliły*.Podaję z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, domową marmoladą czy karobem.Smacznego!!!*Ja smażę na patelni teflonowej, prawie bez dodatku tłuszczu (olej daję tylko na 1 partię placków)