ßßß
Składniki:8 porcji500 g filetów z śledzia matijasa solonych3 cebule – 350 g1 l wody1 1/2 szklanki octu 6%, np. jabłkowego1 szklanka cukru ( 220 g)4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ząbki czosnku150 ml oleju rzepakowegodo podania:100 g rodzynek1 pęczek natki pietruszkiświeżo mielony pieprz, sólPrzygotowanie:Śledzie zalej wodą i odstaw na noc do lodówki.Po tym czasie wypłucz je i pokrój w poprzek w kawałki o długości 3-4 cm.Cebulę pokrój w piórka. Posól 1/2 łyżeczki soli i odstaw.Zalewa:W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, ziele i liście laurowe. Gotuj 5 minut po czym wsyp cebulę i czosnek. Gotuj 5 minut. Odstaw, wystudź.Kawałki śledzi włóż do zalewy na minimum 24 godziny.Po tym czasie, śledzie z cebulą odcedź na sicie. Włóż do naczynia, zalej 1/2 szklanki zalewy i olejem.Dodaj rodzynki, grubo mielony pieprz i natkę pietruszki.Odstaw do schłodzenia i podawaj z razowym pieczywem.Powiązane notki:Śledzie w sosie koperkowym z musztardą – na WigilięWigilijny śledź w oleju z cebulką, czosnkiem i majerankiemŚledzie w sosie salsa – prosta sałatka z dwóch składnikówKarp smażony w panierce – na WigilięŚledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonami