ßßß Cookit - przepis na Śledzie marynowane w oleju na wigilię

Śledzie marynowane w oleju na wigilię

nazwa

Wykonanie

53 Flares Twitter 0 Facebook 53 53 53 53 Flares ×
Powoli, coraz bliżej, tuż za horyzontem wszyscy zaczynamy dostrzegać zbliżającą się pierwszą gwiazdkę. Świąteczna atmosfera powoli udziela się także moim znajomym, którzy wymarzyli sobie aby jeszcze przed świętami wymarzyli sobie zjedzenie pysznych marynowanych w occie i oleju śledzi. Wymyśliłam, że przygotuję je więc według starej, otrzymanej od jednej z moim wiekowych sąsiadek, receptury. Przygotowanie tych śledzi jest stosunkowo proste. Postępuj w przepisie krok po kroku a na pewno Ci się udadzą. Takie śledzie będą idealne na przekąskę czy przystawkę przy kolacji bogatej w tłuste mięsa lub zawiesiste sosy. Wystarczy jedynie kęs tego marynowanego cuda i od razu goście nabiorą apetytu. Przygotowując je przed świetami pamiętaj – daj im odstać przynajmniej 3-4 dni, wtedy będą najsmaczniejsze!
Składniki:
8 porcji
500 g filetów z śledzia matijasa solonych
3 cebule – 350 g
1 l wody
1 1/2 szklanki octu 6%, np. jabłkowego
1 szklanka cukru ( 220 g)
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
150 ml oleju rzepakowego
do podania:
100 g rodzynek
1 pęczek natki pietruszki
świeżo mielony pieprz, sól
Przygotowanie:
Śledzie zalej wodą i odstaw na noc do lodówki.
Po tym czasie wypłucz je i pokrój w poprzek w kawałki o długości 3-4 cm.
Cebulę pokrój w piórka. Posól 1/2 łyżeczki soli i odstaw.
Zalewa:
W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, ziele i liście laurowe. Gotuj 5 minut po czym wsyp cebulę i czosnek. Gotuj 5 minut. Odstaw, wystudź.
Kawałki śledzi włóż do zalewy na minimum 24 godziny.
Po tym czasie, śledzie z cebulą odcedź na sicie. Włóż do naczynia, zalej 1/2 szklanki zalewy i olejem.
Dodaj rodzynki, grubo mielony pieprz i natkę pietruszki.
Odstaw do schłodzenia i podawaj z razowym pieczywem.
Powiązane notki:
Śledzie w sosie koperkowym z musztardą – na Wigilię
Wigilijny śledź w oleju z cebulką, czosnkiem i majerankiem
Śledzie w sosie salsa – prosta sałatka z dwóch składników
Karp smażony w panierce – na Wigilię
Śledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/12/02/sledzie-marynowane-w-oleju-na-wigilie