ßßß Cookit - przepis na Cukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej

Cukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej

nazwa

Wykonanie

Nadszedł czas robienia przetworów , czyli mój ukochany okres. Uwielbiam zamykać lato w słoikach , wymyślać nowe receptury lub odświeżać te babcine z dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję ,że moim dzieciom kiedyś , kiedy, będę bardzo stara lub kiedy mnie już nie będzie , wspomnienia o mnie , o domu rodzinnym , o dzieciństwie zawsze, będą pachnieć , kuchnią , domowym jedzeniem i przetworami .. magią sielskiego spokoju w tym wariackim świecie . Nie zawsze mam dla nich czas, choć chciało by się go mieć , ale przynajmniej od czasu, do czasu mogę im podarować odrobinę magii …Ot , taka lekka zaduma , nad słoikiem z cukinią.. cóż nawet to proste warzywo może być natchnieniem 😉 Pobudka i do roboty 😉
Składniki na marynatę ( około 3 słoiki 300 ml ) :
1 l wody
200 ml octu jabłkowego
100 ml octu zwykłego
0,5 szklanki cukru – niepełna
1 łyżka soli – płaska
1 cebula
wkład :
kilka malutkich cukinii lub jedna średnia
pęczek koperku
6 ząbków czosnku
9 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
Cukinie myjemy , kroimy w plasterki lub inne dowolne kształty , koperek siekamy , czosnek obieramy i także kroimy w cienkie plasterki . Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy , a następnie wkładamy do czystych słoików ( ja nie wyparzam po prostu wrzucam do zmywarki na długie pranie 😉 ) W każdym słoiku umieszczamy, także jeden liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego . Z podanych powyżej składników , przyrządzamy zalewę , wlewając i wsypując wszystko do jednego garnka i zagotowując ( cebulka ma być posiekana ) .
Słoiki zalewamy gorącą zalewą , zostawiając około 1 cm od góry na olej . Każdy słoik zalewamy łyżką oleju roślinnego . Pasteryzujemy około 15 minut . Po wyjęciu z wrzątku , odstawiamy dnem do góry, aż do wystygnięcia – lepiej dociągną . Przechowują się doskonale przez rok i dłużej 😉 Polecam, świetna przekąska lub dodatek do kanapek .
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/cukinia-w-marynacie-koperkowo-czosnkowej