ßßß
Składniki na marynatę ( około 3 słoiki 300 ml ) :1 l wody200 ml octu jabłkowego100 ml octu zwykłego0,5 szklanki cukru – niepełna1 łyżka soli – płaska1 cebulawkład :kilka malutkich cukinii lub jedna średniapęczek koperku6 ząbków czosnku9 ziarenek ziela angielskiego3 liście laurowe
Cukinie myjemy , kroimy w plasterki lub inne dowolne kształty , koperek siekamy , czosnek obieramy i także kroimy w cienkie plasterki . Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy , a następnie wkładamy do czystych słoików ( ja nie wyparzam po prostu wrzucam do zmywarki na długie pranie 😉 ) W każdym słoiku umieszczamy, także jeden liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego . Z podanych powyżej składników , przyrządzamy zalewę , wlewając i wsypując wszystko do jednego garnka i zagotowując ( cebulka ma być posiekana ) .
Słoiki zalewamy gorącą zalewą , zostawiając około 1 cm od góry na olej . Każdy słoik zalewamy łyżką oleju roślinnego . Pasteryzujemy około 15 minut . Po wyjęciu z wrzątku , odstawiamy dnem do góry, aż do wystygnięcia – lepiej dociągną . Przechowują się doskonale przez rok i dłużej 😉 Polecam, świetna przekąska lub dodatek do kanapek .