Wykonanie
53 Flares Twitter 0 Facebook 53 53 53 53 Flares ×Powoli, coraz bliżej, tuż za horyzontem wszyscy zaczynamy dostrzegać zbliżającą się pierwszą gwiazdkę. Świąteczna atmosfera powoli udziela się także moim znajomym, którzy wymarzyli sobie aby jeszcze przed świętami wymarzyli sobie zjedzenie pysznych marynowanych w occie i
oleju śledzi. Wymyśliłam, że przygotuję je więc według starej, otrzymanej od jednej z moim wiekowych sąsiadek, receptury. Przygotowanie tych
śledzi jest stosunkowo proste. Postępuj w przepisie krok po kroku a na pewno Ci się udadzą. Takie
śledzie będą idealne na przekąskę czy przystawkę przy kolacji bogatej w tłuste
mięsa lub zawiesiste sosy. Wystarczy jedynie kęs tego marynowanego cuda i od razu goście nabiorą apetytu. Przygotowując je przed świetami pamiętaj – daj im odstać przynajmniej 3-4 dni, wtedy będą najsmaczniejsze!
Składniki:8 porcji500 g filetów z
śledzia matijasa solonych3
cebule – 350 g1 l
wody1 1/2 szklanki
octu 6%, np.
jabłkowego1 szklanka
cukru ( 220 g)4 ziarna
ziela angielskiego3
liście laurowe2 ząbki
czosnku150 ml
oleju rzepakowegodo podania:100 g
rodzynek1 pęczek
natki pietruszkiświeżo mielony
pieprz,
sólPrzygotowanie:
Śledzie zalej
wodą i odstaw na noc do lodówki.Po tym czasie wypłucz je i pokrój w poprzek w kawałki o długości 3-4 cm.
Cebulę pokrój w piórka.
Posól 1/2 łyżeczki
soli i odstaw.Zalewa:W garnku zagotuj
wodę,
ocet,
cukier, ziele i
liście laurowe. Gotuj 5 minut po czym wsyp
cebulę i
czosnek. Gotuj 5 minut. Odstaw, wystudź.Kawałki
śledzi włóż do zalewy na minimum 24 godziny.Po tym czasie,
śledzie z
cebulą odcedź na sicie. Włóż do naczynia, zalej 1/2 szklanki zalewy i
olejem.Dodaj
rodzynki, grubo mielony
pieprz i
natkę pietruszki.Odstaw do schłodzenia i podawaj z
razowym pieczywem.Powiązane notki:
Śledzie w sosie
koperkowym z
musztardą – na WigilięWigilijny
śledź w oleju z
cebulką,
czosnkiem i
majerankiemŚledzie w
sosie salsa – prosta
sałatka z dwóch składników
Karp smażony w panierce – na Wigilię
Śledź w
śmietanie z
jabłkami,
cebulą i
korniszonami