Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ciasto
marchewkowe przywędrowało do nas z Anglii. Korzenne, chociaż mi do gustu bardziej przypadło angielskie określenie „spicy” tzn. pikantne, pachnące
cynamonem,
goździkami, gałką i
pieprzem ciasto jest moim ulubionym brytyjskim łakociem. Święta już za pasem więc pozostaje nam wspomnieć kilka wspaniałych przepisów i wykorzystać je w praktyce. Wierzch bułeczek stanowi
serek mascarpone z
waniliowym serkiem, równie dobrze możecie do jego przygotowania użyć gęstej
śmietany i
wanilii.Składniki:16 sztuksuche:2 szklanki
mąki tortowej 4501 szklanka
mąki razowej 18502/3 szklanki
cukru1 1/2 szklanki startej
marchewki1 duże
jabłko15 g
przyprawy do pierników1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki
sody1/3 łyżeczki
solimokre:2
jajka L1 op.
serka homogenizowanego waniliowego1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
olejukrem:1 op.
serka mascarpone1 op.
serka homogenizowanego waniliowegoPrzygotowanie:Formę wysmarować tłuszczem i wysypać
mąką, jeśli to będą bułeczki blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Obrać i zetrzeć
marchew (małe oczka tarki) i
jabłko (duże oczka)Nastawić piekarnik.W dużej misce wymieszać suche składniki, osobno wymieszać mokre.Wlać mokre do suchych i wyrobić ciasto wymieszać łyżką i dodać
marchew i
jabłko.Wyrobić ciasto rękami, formować bułeczki wielkości
mandarynki, układać na blaszce do pieczenia, z papierem, w odstępach gdyż bułeczki mocno rosną.Piec 10-12 minut w 200 stopniach.Powiązane notki:Najlepsze ciasto
marchewkowe z
orzechamiCiasto
marchewkowe z polewą ( zdrowe i bez
cukru )Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez
cukru, vegańskie
Dyniowe bułeczki scones z
orzechami i
cynamonemMaślane bułeczki ze
śliwkami i
orzechami