ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe – jak upiec słodkie bułeczki

Ciasto marchewkowe – jak upiec słodkie bułeczki

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Ciasto marchewkowe przywędrowało do nas z Anglii. Korzenne, chociaż mi do gustu bardziej przypadło angielskie określenie „spicy” tzn. pikantne, pachnące cynamonem, goździkami, gałką i pieprzem ciasto jest moim ulubionym brytyjskim łakociem. Święta już za pasem więc pozostaje nam wspomnieć kilka wspaniałych przepisów i wykorzystać je w praktyce. Wierzch bułeczek stanowi serek mascarpone z waniliowym serkiem, równie dobrze możecie do jego przygotowania użyć gęstej śmietany i wanilii.
Składniki:
16 sztuk
suche:
2 szklanki mąki tortowej 450
1 szklanka mąki razowej 1850
2/3 szklanki cukru
1 1/2 szklanki startej marchewki
1 duże jabłko
15 g przyprawy do pierników
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
mokre:
2 jajka L
1 op. serka homogenizowanego waniliowego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
krem:
1 op. serka mascarpone
1 op. serka homogenizowanego waniliowego
Przygotowanie:
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, jeśli to będą bułeczki blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Obrać i zetrzeć marchew (małe oczka tarki) i jabłko (duże oczka)
Nastawić piekarnik.
W dużej misce wymieszać suche składniki, osobno wymieszać mokre.
Wlać mokre do suchych i wyrobić ciasto wymieszać łyżką i dodać marchew i jabłko.
Wyrobić ciasto rękami, formować bułeczki wielkości mandarynki, układać na blaszce do pieczenia, z papierem, w odstępach gdyż bułeczki mocno rosną.
Piec 10-12 minut w 200 stopniach.
Powiązane notki:
Najlepsze ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z polewą ( zdrowe i bez cukru )
Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskie
Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonem
Maślane bułeczki ze śliwkami i orzechami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/11/09/ciasto-marchewkowe-jak-upiec-slodkie-buleczki