Wykonanie
Dzisiaj ciasto z gatunku tych zdrowszych, bo z warzywem. Okazuje się, że ciasta z warzywami są bardzo dobre, wilgotne i długo zachowują świeżość. Ja swoje zrobiłam z
marchewki i
jabłka, które pozostały po odwirowaniu soku w sokowirówce. Sok i ciasto bardzo nam smakowało i dlatego
będę częściej robić taki duet.
SKŁADNIKI3 szklanki startej
marchwi (ja dałam 2+1 szklankę startych
jabłek);2 szklanki
mąki;1 łyżeczka
sody;1 łyżeczka
proszku do pieczenia;2 łyżeczki
cynamonu;1 łyżeczka
przyprawy do pierników;szczypta
soli;1 szklanka
cukru (u mnie brązowy);4
jajka;1 szklanka
oleju (u mnie z pestek
winogron).WYKONANIECiasto przyrządzamy w 2 miskach. W jednej mieszamy przesianą
mąkę,
sodę, proszek,
sól,
cynamon i
przyprawę do pierników. W drugiej misce ucieramy
jajka z
cukrem na puszystą masę. Dolewamy
olej i dalej miksujemy. Do płynnych składników wsypujemy suche składniki i chwilkę miksujemy, aby składniki się połączyły. Do wymieszanej masy dokładamy
marchewkę i
jabłko (jeżeli nie mamy ich rozdrobnionych przez sokowirówkę, ucieramy na tarce). Ciasto przelewamy do tortownicy średnicy 25cm i pieczemy około 50 minut.