Wykonanie
Już wszędzie reklamy i ozdoby świąteczne tak więc powoli wchodzą moje ulubione smaki pierniki, makowce i inne świąteczne specjały. Można je robić kiedy się chce, ale mi smakują tylko w tym okresie. To tak jakby jeść
karpia co tydzień - stracił by swój urok w święta :). Babeczki są bardzo smaczne, wilgotne i pełne aromatów. Jednocześnie wypróbowałam otrzymane papilotki do wypieku muffinek, można w nich upiec duuuże muffiny są bardzo sztywne i nie
tracą kształtu polecam :) z przepisu spokojnie wyjdą wam 24 sztuki, mi natomiast w dużych papilotkach wyszło 12 szt.
Składniki :3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru kryształu2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli3
jajka3/4 szklanki
oleju1 szklanka
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki pokrojonych
orzechów u mnie laskoweOpis wykonania :1. Mieszamy ze sobą
mąkę,
cukier, proszek,
sodę i
sól,
przyprawę i
cynamon.2. Dodajemy
jajka jogurt,
mleko,
olej oraz posiekane
bakalie, szybko mieszamy.3. Formę do babeczek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.4. Pieczemy ok. 25 minut w 180 C.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy