Jakiś czas temu pojawił sie tutaj przepis na bananowe muffinki z czekoladą. Tym razem zrezygnowałam z czekolady i orzechów skupiając się wyłącznie na bananach. Moim zamiarem było osiągnięcie mocno bananowego smaku i chyba się udało :) Babeczki wyszły bardzo bananowe, lekko wilgotne i miękkie w środku. Dla urozmaicenia wrzuciłam garść pokrojonych rodzynek, które równie dobrze można zastąpić kawałkami czekolady :)Składniki:- 1,5 szklanki mąki- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- 1/3 szklanki oleju- 1 jajko- 1/3 szklanki cukru- łyżka jogurtu naturalnego- garść rodzynek (niekoniecznie)Wykonanie:1. Suche składniki mieszamy ze sobą.2. Ubijamy białko, dodajemy żółtko oraz olej i jogurt.3. Wrzucamy banany rozgniecione za pomocą widelca lub zmiksowane blenderem i mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy rodzynki.4. Napełniamy ciastem formę do muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.