Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych wypieków. Choć pamiętam, że przed pierwszym jego upieczeniem długo się wahałam, no bo jak to marchewka w cieście?... Jeśli jeszcze takiego nie próbowaliście, to polecam taki korzenny marchewkowy keks z chrupiącymi bakaliami i polewą. Łatwo się robi, a z talerzy znika błyskawicznie.*keksówka 21 cmSkładniki:2 jajka180 g cukru200 g mąki150 ml oleju200 g marchewki startej na drobnych oczkach1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki sody100 g orzechów posiekanychgarść rodzynekgarść suszonych śliwek na polewę: 75 g czekolady i 2 łyżki mlekaJajka ubijać mikserem aż zaczną gęstnieć. Nadal ubijając wsypywać cukier. Wlać olej, wsypać mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Marchewkę lekko odcisnąć z soku, dodać do ciasta. Zmiksować. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami i orzechami dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać ciasto. Udekorować orzechami.