ßßß
Składniki:tortownica o średnicy 20 cmciasto:1 1/2 szklanki mąki tortowej1 op. 40 g budyniu waniliowego bez cukru1 szklanka drobnego cukru2 jajka150 g masła1 szklanka jogurtu naturalnego2 łyżeczki proszku do pieczenia500 g jabłekszczypta solikruszonka:50 g cukru kryształu50 g mąki50 g masła1 łyżka cukru z wanilią
Przygotowanie:Stopić masło.Jajka utrzeć z cukrem trzepaczką – aż się spienią a cukier zacznie rozpuszczać.Dodać do nich ciepłe masło, mieszając dokładnie.Jogurt wymieszać z proszkiem do pieczenia i wlać do masy. Wymieszać.Mąkę i bydyń przesiać przez sito bezpośrednio do ciasta.Wymieszać. Odstawić.W tym czasie obrać i pokroić w półksiężyce jabłka.Formę do ciasta wysmarować olejem lub masłem i wysypać mąką.Przelać do niej ciasto.Na wierzchu ułożyć jabłka.Składniki kruszonki szybko połączyć w palcach, gdy zbiorą się w grudki, posypać nimi wierzch ciasta.Piec 45 minut w 175 stopniach. Po 40 sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony.Studzić poza piecem, na kratce.Chłodne można oprószyć cukrem pudrem.
Powiązane notki:Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoBardzo szybkie ciasto waniliowe z jabłkamiEkspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Szarlotka królewska z kardamonem