Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Wielokrotnie zaczynając wpisy o tematyce jesiennej zaczynam je od zwrotu : jesień to
pora obfitująca w
jabłka,
gruszki,
śliwki,
dynie etc. Kolejny raz stwierdzam, że tegoroczna jesień Nas rozpieszcza, targowiska i ryneczki pełne są pięknych dorodnych
owoców. U mnie, jak to bywa u osoby uzależnionej od pieczenia ciast, weekend jest świetną
porą na upieczenie ciasta. Przepis na ten jabłecznik jest tak prosty, że uda się on każdemu adeptowi sztuki kulinarnej. Wystarczy wymieszać składniki trzepaczką, co zajmie Wam najwyżej 10 minut, oraz pokroić
jabłka. Ciasto jest wilgotne, maślane, z lekką nutką
jogurtu. Dodatek
cynamonu jest według mnie zbędny – jabłecznik bez
cynamonu bardziej smakuje
jabłkiem, tutaj
cynamon zdominowałby smak
masła i
jogurtu a tego byśmy nie chcieli. Koniecznie go upieczcie, jest pyszny.
Składniki:tortownica o średnicy 20 cmciasto:1 1/2 szklanki
mąki tortowej1 op. 40 g budyniu
waniliowego bez
cukru1 szklanka drobnego
cukru2
jajka150 g
masła1 szklanka
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia500 g
jabłekszczypta
solikruszonka:50 g
cukru kryształu50 g
mąki50 g
masła1 łyżka
cukru z
waniliąPrzygotowanie:Stopić
masło.
Jajka utrzeć z
cukrem trzepaczką – aż się spienią a
cukier zacznie rozpuszczać.Dodać do nich ciepłe
masło, mieszając dokładnie.
Jogurt wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wlać do masy. Wymieszać.
Mąkę i
bydyń przesiać przez sito bezpośrednio do ciasta.Wymieszać. Odstawić.W tym czasie obrać i pokroić w półksiężyce
jabłka.Formę do ciasta wysmarować
olejem lub
masłem i wysypać
mąką.Przelać do niej ciasto.Na wierzchu ułożyć
jabłka.Składniki kruszonki szybko połączyć w palcach, gdy zbiorą się w grudki, posypać nimi wierzch ciasta.Piec 45 minut w 175 stopniach. Po 40 sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony.Studzić poza piecem, na kratce.Chłodne można oprószyć
cukrem pudrem.
Powiązane notki:Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoBardzo szybkie ciasto
waniliowe z
jabłkamiEkspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Szarlotka królewska z
kardamonem