Wykonanie

Przy okazji gotowania
marmolady z pieczonych
jabłekpowstał pomysł na nową wersję ciasta z
jabłkami.Udało się, więc publikujemy przepis..Składniki na ciasto:-1,5 szklanki
mąki-0,5 szklanki
cukru pudru-10 dkg
masła lub
margaryny-1
jajko-łyżeczka
proszku do pieczenia-
waniliaDo wypełnienia ok. 2,5 kg twardych
jabłek oraz szklanka
trzcinowego cukru i
cynamon.Składniki kruszonki:-20 dkg
mąki-10 dkg
cukru-12 dkg
masła-szczypta
soli
Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartkioraz wycinamy gniazda nasienne.

Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 35 minut.

W tym czasie przygotowujemy ciasto i kruszonkę.

Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia.

Składniki kruszonki skruszamy w palcach i odstawiamy do lodówki.Upieczone
jabłka przekładamy do miski, dosypujemy szklankę
cukru i odrobinę
cynamonu, mieszamy i przekładamy do blaszki z
ciastem.Wyrównujemy, posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 50 minut.

Gotowe.

Cały dom pachnie
jabłkami,
cynamonem i
masłem.

Smacznego!