Wykonanie
Przy okazji gotowania
marmolady z pieczonych
jabłekpowstał pomysł na nową wersję ciasta z
jabłkami.Udało się, więc publikujemy przepis..Składniki na ciasto:-1,5 szklanki
mąki-0,5 szklanki
cukru pudru-10 dkg
masła lub
margaryny-1
jajko-łyżeczka
proszku do pieczenia-
waniliaDo wypełnienia ok. 2,5 kg twardych
jabłek oraz szklanka
trzcinowego cukru i
cynamon.Składniki kruszonki:-20 dkg
mąki-10 dkg
cukru-12 dkg
masła-szczypta
soliJabłka myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartkioraz wycinamy gniazda nasienne.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy ciasto i kruszonkę.
Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia.
Składniki kruszonki skruszamy w palcach i odstawiamy do lodówki.Upieczone
jabłka przekładamy do miski, dosypujemy szklankę
cukru i odrobinę
cynamonu, mieszamy i przekładamy do blaszki z
ciastem.Wyrównujemy, posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 50 minut.
Gotowe.
Cały dom pachnie
jabłkami,
cynamonem i
masłem.
Smacznego!