5 Wrzesień 2015Witam. Zaczynamy sezon jabłkowy. Bogate w witaminy i bardzo pyszne.W ostatni weekend zrobiłam pyszną szarlotkę .Oczywiście skorzystałam z przepisu mojej babci. Dzisiaj podzielę się nim z Wami. Szybko, zdrowo, kolorowo.SZYBKA SZARLOTKA.SKŁADNIKI;3 szkl. mąki1 szkl. cukru pudru250 g margaryny4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1cukier waniliowy1 kg jabłekcynamon2 łyżki cukruPRZYGOTOWANIE:Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zasmażamy z 2 łyżkami cukru.Na stolnice wysypujemy mąkę dodajemy cukier puder, margarynę, 3 żółtka, 1 całe jajko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto.Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą wykładamy do tortownicy. Na to usmażone jabłka. Z pozostałych białek ubijamy piane - z dodatkiem 0,5 szkl cukru pudru.Wylewamy piane na ciasto i zasypujemy pozostałym. Pieczemy 1 godz. w 150C.Po upieczeniu możemy ozdobić boki śmietana i posypać cynamonem. Gotowe.SMACZNEGO !!!