Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×To najlepsze placki
dyniowe jakie kiedykolwiek
jadłam, moją opinię podziela kilka osób, które miały okazję ich spróbować, więc nie jest to pusty frazes. Pyszne, słodkie dzięki karmelizowanej
cebuli, słone dzięki serowi, kremowe i bardzo aromatyczne, to idealna lekka przekąska, śniadanie czy ciepła kolacja – z
sosem grzybowym lub
sałatką mogą stać się pysznym obiadem. Koniecznie je wypróbujcie, w końcu sezon
dyniowy w pełni.

Składniki:4 porcje:1/2 dyni ok. 1 kg2
jajka1/3 szklanki
mąki tortowej 50 g1/3 szklanki
mąki pszennej 40 g1 op.
serka wiejskiego lekkiego 150 g *2 łyżki tartego
parmezanu,
oscypka lub szwajcara1/2 łyżeczki
soli3
cebule dymki2 ząbki
czosnkuśmietana do podania
olej,
masło do smażenia
pieprz*Zamiast
serka wiejskiego można użyć rozkruszonego
twarogu, mini
mozzarelli lub kostek
sera feta, otrzymując inne danie.

Przygotowanie:
Dynię umyć i obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w kostkę 5 x 5 mm, a
czosnek posiekać. Dodać do dyni.Wbić
jajka, dodać
sery i
sól. Wymieszać.Wsypać
mąkę, mieszając dokładnie żeby nie zrobiły się grudki.Doprawić
pieprzem.Na patelni rozgrzać
olej, każdorazowo 2 łyżki.Porcje ciasta nakładać łyżką stołową, 2 łyżki na placek – do smażenia można użyć foremek – silikonowych lub ringów – będą zdrową gratką dla dzieciaków.Po nałożeniu na patelnię przykryć je pokrywką, później dosmażać bez pokrywki ok.minuty.Podawać z soloną
śmietaną lub
orzechami i tartym
serem.

Powiązane notki:Placki z
kaszy gryczanej bez
mleka,
cukru i
mąkiPełnoziarniste naleśniki z musem z dyniTradycyjne chrupiące placki ziemniaczanePlacki z
cukinii z
miodem