ßßß
Składniki:4 porcje:1/2 dyni ok. 1 kg2 jajka1/3 szklanki mąki tortowej 50 g1/3 szklanki mąki pszennej 40 g1 op. serka wiejskiego lekkiego 150 g *2 łyżki tartego parmezanu, oscypka lub szwajcara1/2 łyżeczki soli3 cebule dymki2 ząbki czosnkuśmietana do podaniaolej, masło do smażeniapieprz*Zamiast serka wiejskiego można użyć rozkruszonego twarogu, mini mozzarelli lub kostek sera feta, otrzymując inne danie.
Przygotowanie:Dynię umyć i obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki.Cebulę pokroić w kostkę 5 x 5 mm, a czosnek posiekać. Dodać do dyni.Wbić jajka, dodać sery i sól. Wymieszać.Wsypać mąkę, mieszając dokładnie żeby nie zrobiły się grudki.Doprawić pieprzem.Na patelni rozgrzać olej, każdorazowo 2 łyżki.Porcje ciasta nakładać łyżką stołową, 2 łyżki na placek – do smażenia można użyć foremek – silikonowych lub ringów – będą zdrową gratką dla dzieciaków.Po nałożeniu na patelnię przykryć je pokrywką, później dosmażać bez pokrywki ok.minuty.Podawać z soloną śmietaną lub orzechami i tartym serem.
Powiązane notki:Placki z kaszy gryczanej bez mleka,cukru i mąkiPełnoziarniste naleśniki z musem z dyniTradycyjne chrupiące placki ziemniaczanePlacki z cukinii z miodem