ßßß Cookit - przepis na Najlepsze placki z dyni z cebulą

Najlepsze placki z dyni z cebulą

nazwa

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
To najlepsze placki dyniowe jakie kiedykolwiek jadłam, moją opinię podziela kilka osób, które miały okazję ich spróbować, więc nie jest to pusty frazes. Pyszne, słodkie dzięki karmelizowanej cebuli, słone dzięki serowi, kremowe i bardzo aromatyczne, to idealna lekka przekąska, śniadanie czy ciepła kolacja – z sosem grzybowym lub sałatką mogą stać się pysznym obiadem. Koniecznie je wypróbujcie, w końcu sezon dyniowy w pełni.
Składniki:
4 porcje:
1/2 dyni ok. 1 kg
2 jajka
1/3 szklanki mąki tortowej 50 g
1/3 szklanki mąki pszennej 40 g
1 op. serka wiejskiego lekkiego 150 g *
2 łyżki tartego parmezanu, oscypka lub szwajcara
1/2 łyżeczki soli
3 cebule dymki
2 ząbki czosnku
śmietana do podania
olej, masło do smażenia
pieprz
*Zamiast serka wiejskiego można użyć rozkruszonego twarogu, mini mozzarelli lub kostek sera feta, otrzymując inne danie.
Przygotowanie:
Dynię umyć i obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w kostkę 5 x 5 mm, a czosnek posiekać. Dodać do dyni.
Wbić jajka, dodać sery i sól. Wymieszać.
Wsypać mąkę, mieszając dokładnie żeby nie zrobiły się grudki.
Doprawić pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, każdorazowo 2 łyżki.
Porcje ciasta nakładać łyżką stołową, 2 łyżki na placek – do smażenia można użyć foremek – silikonowych lub ringów – będą zdrową gratką dla dzieciaków.
Po nałożeniu na patelnię przykryć je pokrywką, później dosmażać bez pokrywki ok.minuty.
Podawać z soloną śmietaną lub orzechami i tartym serem.
Powiązane notki:
Placki z kaszy gryczanej bez mleka,cukru i mąki
Pełnoziarniste naleśniki z musem z dyni
Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane
Placki z cukinii z miodem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/10/03/najlepsze-placki-z-dyni-z-cebula